”VETO”, twittrade Trump strax efter omröstningen i senaten. Foto: TT

Trumps nödläge upphävs av USA:s senat

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanska senaten har röstat ja till att häva president Donald Trumps utlysta nödläge vid USA:s södra gräns. Nödläget syftar till att frigöra pengar för en gränsmur. Presidenten kommer att använda sitt veto, meddelar han på Twitter.

Den amerikanska senaten röstar för att häva det nödläge som utfärdats av president Donald Trump. 59 senatorer röstade för och 41 emot, sedan totalt tolv republikaner tagit ställning emot nödläget.

Bakslaget för president Trump ses som en rejäl prestigeförlust för presidenten då flera i hans eget parti, republikanerna, röstade emot honom.

– Det är ingen hemlighet att användningen av nödlägeslagen har resulterat i en rejäl diskussion, sade senatens republikanske majoritetsledare Mitch McConnell under gårdagen enligt tv-kanalen NBC.

Stopplagen har redan godkänts av det demokratledda representanthuset.

Försökte få loss 50 miljarder

Nödläget utlystes av president Trump den 15 februari för att frigöra pengar för presidentens kanske viktigaste vallöfte: bygget av en gränsmur mot Mexiko.

Innan dess hade presidenten misslyckats med att få loss motsvarande 50 miljarder kronor för muren i budgetförhandlingar med kongressen.

Trump: ”VETO”

Trump har sedan tidigare sagt att han kommer använda sig att sitt särskilda veto för att ändå få igenom ett formellt nödläge. Och kort efter omröstningen i senasten twittrade han ”VETO”.

I en andra tweet bekräftade han att han tänker använda sitt veto. Han skrev också att han ser fram emot att lägga veto mot en resolution som ”öppnar gränserna”.

Vetot blir Trumps första sedan hans tillträdde i januari 2017.

Nödläget

President Trump har länge hävdat att såväl brottslingar som knark flödar över USA:s södra gräns och att en mur är det enda sättet att stoppa det.

Resonemanget har ifrågasatts av flera bedömare.

I höstas begärde Trump 5,7 miljarder dollar för att bygga gränsmuren mot Mexiko. Kravet gick inte att få igenom i kongressen, vilket resulterade i en rekordlång nedstängning av delar av USA:s statsapparat.

Genom nya kongressförhandlingar i januari och februari avsattes knappt 1,4 miljarder dollar för gränsbarriärer. Presidenten skrev under den budgeten men utlyste samtidigt nödläge för att frigöra ytterligare medel för murbygget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.