– Vi har besökare från hela världen, säger Patrick Kanewske. Han är presstalesperson för nöjesparken ”The Ark Encounter” i Kentucky. Foto: Albin Aghamn, SVT

Nöjespark med jätteark vill ”bevisa” att Bibeln är en historiebok

Publicerad

I Kentucky i USA har kreationiströrelsen, som kämpar mot evolutionsteorin, byggt en kopia av Noas ark, så som den beskrivs i bibeln. Men de har större planer än så. Nu vill man bygga ett Babels torn och återskapa staden som Noa enligt Bibeln ska ha levt i.

2010 började planerna på jättearken i Kentucky formuleras. Ett gigantiskt skepp med plats för de människor och djur som Noa, enligt Bibeln, räddade från syndafloden skulle byggas bredvid en motorväg några mil söder om Cincinnati.

Parken hade 860 000 betalande gäster det senaste kalenderåret.  Foto: Albin Aghamn, SVT

2016 stod mastodontbygget färdigt och nu lockar nöjesparken kristna från hela USA.

– Men vi har besökare som kommer från alla delar av världen, säger presstalespersonen Patrick Kanewske.

Kostnad: över 1 miljard

Inne i själva arken, som mäter 155 meter på längden och 16 meter på höjden och som kostade över en miljard kronor att färdigställa, finns burar med kopior av djur som ska ha följt med på arken.

Verklighetstrogna modeller av djur är placerade i de olika burarna i arken. Foto: Albin Aghamn, SVT

Här finns plats för såväl dinosaurier som björnar och rådjur. Ungjordskreationister hävdar nämligen att människan och dinosaurierna levde samtidigt och att jorden inte alls uppkom för miljarder år sedan, utan att den snarare är några tusen år gammal – vilket går helt stick i stäv med vetenskapen.

Pareiasaurien dog ut för över 200 miljoner år sedan, men enligt ungjordskreationister levde dinosaurien sida vid sida med människan och fanns med bland djuren ombord på arken – vilket strider mot vedertagen forskning. Foto: Albin Aghamn, SVT

Men många amerikaner tror på skapelseberättelsen, i en Gallupundersökning som gjordes förra året svarade 38 procent att de tror att Gud skapade människan i sin nuvarande form, och att det inte är tack vare evolution vi ser ut som vi gör.

Tror du verkligen själv på allt som presenteras här?

– Ja, det gör jag. För mig krävs det mer för att tro på evolutionsteorin än vad vi presenterar här.

Trots att kreationisternas teorier motbevisas av vetenskapen uppbär nöjesparken skattelättnader som turistattraktion. Det har ifrågasatts om skattepengar ska gå till den här typen av religiös verksamhet. Men den kritiken slår Ark Encounter ifrån sig.

– Lagen är utformad så och vi följer bara vad lagen säger.

Stora informationstavlor

Med hjälp av jättearken vill Patrick Kanewske att den siffran ska gå upp. Och överallt inne i arken finns stora informationstavlor, där besökaren ska få uppfattningen att det som står i Bibeln är sant.

Informationstavlor sitter uppsatta runt om i arken och ska ge besökaren argument till varför det som står i bibeln är sanning. Foto: Albin Aghamn, SVT

Till exempel kan man läsa att de branta bergssidorna i Grand Canyon ”bevisar” att det mäktiga ökenlandskapets karaktäristiska utformning inte alls skapades genom år av erosion – utan av Gud.

– Det här är ingen saga, Bibeln är en historiebok. Och huvudsyftet med den här nöjesparken är att ge trovärdighet till berättelsen om Noa och syndafloden.

En modell som visar insidan av fartyget. En mängd burar ska visa hur Noa faktiskt kunde få med sig djuren på arken Foto: Albin Aghamn, SVT

Under besöket tillåts jag inte intervjua besökare, men jag byter några ord med ett sällskap från en konservativt kristen del av grannstaten Ohio. De är i 70-årsåldern och är mäkta imponerade av arken, den första nöjespark de någonsin besökt.

– Den är fenomenal, säger en av männen, som vare sig vill fotograferas eller uppge sitt namn.

Bygga ut verksamheten

Och nu vill ”Ark Encounter”, som nöjesparken heter och som har ett systermuseum i Cincinnati, bygga ut verksamheten ytterligare. Ett Babels torn är på gång, och även en kopia av staden som Noa bodde i.

– Men det ligger några år framåt i tiden, säger Patrick Kanewske.

Kreationisterna

Visa

Kreationisterna är en rörelse som tror att jorden och allt levande skapades av en allsmäktig Gud, inte evolutionen.

Ark Encounter, en kopia av Noas ark, är huvudattraktion i en temapark uppförd av organisationen Answer in Genesis. Dess syfte är att sprida teorin att Gud skapade världen och att evolutionen inte stämmer – vilket motbevisats av vetenskapen.

Answer in Genesis tror att jorden är drygt 6 000 år gammal. Och tillsammans med andra kreationiströrelser, kämpar organisationen för att evolutionsteorin inte ska läras ut.

Källa: Arkencounter.com, bbc.com, answergenesis.org, vof.com

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer