Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stor framgång för den rödgröna vänstern i Finland och Danmark. Hör SVT:s Regina Svedberg Ågren analys. Foto: YLE/Mads Claus Rasmussen

Norden bryter mot trenden – vänstervåg i EU-valet 2024

Publicerad
Analys ·

Sverige, Danmark och Finland bryter den högernationalistiska trenden i Europaparlamentsvalet. I samtliga tre länder går de rödgröna framåt.

De svenska vänsterpartisterna och miljöpartisterna var inte de enda som firade på valnatten. Både i Finland och Danmark skrällde vänsterpartier.

Danska (S) sämsta val på 120 år

Vi börjar med Danmark där Socialistiskt folkeparti blev största parti med 17,4 procent. Länge har Mette Fredriksens Socialdemokratiet hållit makten i ett fast grepp i Danmark men Socialistiskt folkeparti har lyckats samla frustrerade socialdemokratiska väljare som tycker att att de danska socialdemokraterna gått för långt högerut.

EU-val 2024

Partiet har gått till val på mer klimat, mer mänskliga rättigheter och en rättvisare arbetsmarknad. Men den så kallade utlänningsfrågan som dominerat dansk politik länge är långt ifrån död. Dansk folkeparti – som varit ledande i frågan – minskar men får ett mandat i det nya Europaparlamentet och nya Danmarksdemokraterna får ett mandat.

Hotet mot Europa

Finska Vänsterförbundet överraskade och blev näst största parti med 17,3 procent efter sittande borgerliga Samlingspartiet som fick 24,8 procent.

Vänsterförbundets partiledare, finlandssvenska Li Andersson, har agerat vallokomotiv. Hon var en av kandidaterna i det finska presidentvalet i vintras och gjorde bra ifrån sig i debatter.

Partiet har gått till val på hotet om ett svagare Europa och att vara en motkraft mot mer samarbete mellan moderata och populistiska högerpartier i Europaparlamentet.

Sannfinländarna störst förlorare

Störst förlorare i Finland var Sannfinländarna som backade med 6 procent och slutade på 7,6 procent.

Partiet lyckades inte mobilisera sin väljare som valde sofflocket framför vallokalen. Till svenska YLE säger den före detta partiledaren, Timo Soini, att en av anledningarna till tappet är att partiet förlorat sin EU-kritik och blivit ett vanligt högerparti.

Sannfinländarna ingår i dag i den borgerliga koalitionsregeringen i Finland. På det stora hela hade Finland ett lågt valdeltagande, bara 42 procent röstade i valet.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

EU-val 2024

Mer i ämnet