Demonstranter i en shopping-galleri i Kowloon Tong, Hong Kong. Foto: ATHIT PERAWONGMETHA

Nordiska studenter uppmanas lämna Hongkong

Uppdaterad
Publicerad

Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) rekommenderar nu sina 22 studenter i Hongkong att resa hem.
Även Danmarks Tekniske Universitets (DTU) 36 utbytesstudenter uppmanas att återvända.
Samtidigt har flera norska studenter evakuerats till hotell.

– Vi gör nu bedömningen att vi rekommenderar våra studenter å det starkaste att återvända till Sverige. Det blev en sammantagen bedömning, dels det som försiggår på campus och dels den kontakt vi haft med våra studenter på plats, säger Linda Andersson, gruppchef på avdelningen för internationella relationer vid KTH.

KTH samarbetar med tre universitet i Hongkong på en KTH-övergripande nivå. Universitetet rekommenderar samtliga 22 av sina utbytesstudenter att återvända hem.

– Det man kan säga sammantaget är att det är väldigt oroligt på campusområdena överlag.

Även Göteborgs universitet (GU) rekommenderar nu sina studenter i Hongkong att de ska förbereda sig på att resa hem. Ett av deras samarbetsuniversitet meddelade på onsdagen att de på grund av oroligheterna ställer in sina föreläsningar resten av terminen.

”Säkerhetsläget är generellt svårbedömt varpå vi finner det bäst att ge denna rekommendation”, skriver Klara Ljungberg, internationell handläggare vid GU i ett sms till TT.

”Uppmanas iaktta försiktigthet”

Chinese University of Hongkong som är ett av Uppsala universitets samarbetsuniversitet har också valt att stänga verksamheten för terminen, enligt Uppsala universitet. En knapp handfull svenska studenter studerar vid universitetet. Uppsala universitetet har gått ut med information om hur studenter ska agera om de väljer att avsluta sina studier och resa hem, säger Erika Dabhilkar, avdelningschef vid avdelningen för internationalisering vid Uppsala universitet, till TT.

– Först och främst är det en fråga om att sätta sig själv i säkerhet och då har studenterna lite olika valmöjligheter. Det vi gått ut med är hur de ska agera genom försäkringsbolaget som är det de måste använda.

Utbytesstudenter från svenska statliga universitet eller högskolor försäkras genom den svenska myndigheten Kammarkollegiet.

Alla svenskar i området uppmanas att iaktta stor försiktighet med anledning av utvecklingen de senaste dagarna.

”Tvingats utrymma sovsalar”

”Vi riktar denna uppmaning särskilt till svenska utbytesstudenter vid lärosäten i Hongkong. Undvik folksamlingar och följ noga lokala nyheter”, skriver Sveriges generalkonsulat i Hongkong på sin sajt.

Samtliga universitet och flera skolor kommer enligt uppgift att vara stängda under onsdagen, enligt konsulatet.

Enligt danska DTU:s rektor Anders Overgaard Bjarklev har situationen för studenterna försämrats sedan protesterna i Hongkong börjat spridas till områden i närheten av universiteten.

– Vi ser rapporter om att några av våra elever har tvingats utrymma sovsalar som satts i brand. Vi får höra från andra att det kastas smällare och till och med brandbomber utanför fönstren till våra studenters bostäder, säger Overgaard Bjarklev i en intervju med Danmarks Radio.

Norska studenter evakuerade

Samtidigt har flera norska studenter blivit evakuerade till hotell, rapporterar NRK.

– Vi blir flyttade till ett hotell nu. Jag vet inte exakt vad det är som händer, jag måste packa, säger en student vid Baptist University till det norska mediebolaget.

Flera demonstranter rapporteras ha samlats inne på universitetets område för att förbereda sammandrabbningar med polisen, vilket fått ledningen att besluta att flytta studenter och senare att stänga skolan, enligt NRK.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Protesterna i Hongkong

Mer i ämnet