Foto: TT

Nordiska statsministrar ber Trump att stanna

Uppdaterad
Publicerad

I ett gemensamt brev i dag ber de nordiska statsministrarna att Trump inte lämnar Parisavtalet: Fatta rätt beslut, skriver de.

På det officiella Twitterkontot @SwedishPM står det ”Vi uppmanar dig att visa globalt ledarskap, vi behöver USA i laget. Dina nordiska vänner”. Texten är postad tillsammans med en bild där det står ”Gemensamt uttalande från de nordiska statsministrarna: Vi står fast vid vårt löfte till framtida generationer #ParisAgreement”

Foto: Twitter

Sverige, Danmark, Finland, Norge och Island har gått ihop och skrivit ett gemensamt brev till USA:s president Donald Trump.

LÄS MER: Punkt för punkt – här är avtalet

”Ett avtal är ett avtal”

”I Paris, i december 2015, gjorde världens ledare ett åtagande. För våra barn. För världen.” fortsätter statsministrarna och tillägger att effekterna av den globala uppvärmningen redan är synliga på alla delar av vår planet, skriver TT. ”Det är av avgörande betydelse att alla parter följer Parisavtalet.”

Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin twittrar ”Ett avtal är ett avtal. Vi, Norden, står fast vid vårt löfte, och räknar med att andra gör detsamma”.

Det var runt halv åtta-tiden på torsdagskvällen som brevet skickades till Vita huset.

LÄS MER: EU-ordföranden: Trump förstår inte Parisavtalets villkor

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.