I en exklusiv intervju med SVT anklagar en hög chef vid utrikesministeriet i Nordkorea Donald Trump för det allt mer spända läget kring Koreahalvön. Foto: TT

”Nordkorea provoceras av alla initiativ Trump tar”

Uppdaterad
Publicerad

– Den basala metoden för att förhindra ett krig på den koreanska halvön är att Nordkorea har en kärnvapenarsenal som är avskräckande, säger Pak Yun Sik, sektionschef vid nordkoreanska utrikesministeriet, en exklusiv intervju med SVT.
Han anklagar Donald Trump för det allt mer spända läget kring Koreahalvön.

Hon är 170 meter lång, har ett mindre kärnkraftverk ombord, och är en av de största amerikanska militärubåtarna. Det var USS Michigan som anlöpte den sydkoreanska hamnen Busan i dag, och hon kommer att öva med amerikanska och sydkoreanska militärfartyg i Japanska sjön inom kort.

På tisdagen anlöpte en av USA:s största ubåtar sydkoreanska Busan inför en gemensam övning med amerikanska och sydkoreanska militärfartyg i området. Och Nordkorea svarade med en massiv artilleriövning.

Det faktum att ubåten gick in i hamn och visades upp tillsammans med sydkoreanska flottan, tolkas som en amerikansk styrkeuppvisning i ett läge när många befarar att Nordkorea förbereder ett sjätte kärnvapenprov.

”Kommer döda USA-imperalisterna”

Men Nordkorea svarade med en massiv artilleriövning på sin flygbas i Wonsan, samma dag som man firade att landets armé fyller 85 år, och regimen fördömde samtidigt USA i starka ordalag via statstelevisionen.

Nu när USA har dragit sitt svärd för att döda oss, så kommer vi också att dra vårt stora svärd för rättvisa, och slåss till slutet. Vi kommer att döda USA-imperialisterna med vår starka och revolutionära kraft.

Vår kärnvapenkrafter står i centrum för detta, sa en talesperson vid den nordkoreanska statstelevisionen KRT i dag.

Trumps initiativ provocerar

Nordkorea provoceras av alla initiativ som Donald Trump tar just nu. Dels för att få med sig sitt eget överhus i en ovanlig dragning av Nordkoreaproblematiken som är planerad i senaten på onsdagen.

Dels för att övertyga en rad andra länder att – som Donald Trump själv sa i går vid ett möte i Vita Huset med FN-ambassadörerna i FN:s säkerhetsråd – lösa problemet med Nordkoreas kärnvapen ”slutgiltigt”.

LÄS MER: Trump vill se skärpta sanktioner mot Nordkorea

”Status quo i Nordkorea är oacceptabelt. Och säkerhetsrådet måste vara beredd att införa ytterligare och kraftigare sanktioner mot Nordkoreas kärnvapenprogram. Det är ett verkligt hot mot världen, vare sig vi vill tala om det eller inte. och det är ett som vi måste lösa slutgiltigt”, sa Donald Trump till FN-ambassadörerna.

”USA har infört en brutal policy när det gäller Nordkorea”

Det är ovanligt att som ett västerländskt medium få en intervju med en högt uppsatt person i Nordkorea. Men SVT:s team i Pyongyang fick intervjua Pak Yun Sik, som är sektionschef för Nordeuropa på det nordkoreanska utrikesministeriet.

Han anser, inte helt oväntat, att det är Donald Trump som orsakar den stora spänningen på Koreahalvön just nu.

– Hela världen känner till spänningen på Koreahalvön idag. Jag tycker att det är väldigt viktigt att ordentligt förstå den grundläggande orsaken till det. Sedan Donald Trump blev president så har USA infört en strikt och brutal policy när det gäller Nordkorea, säger Pak Yun Sik, sektionschef vid nordkoreanska utrikesministeriet.

Förnekar nordkoreanskt ansvar för krisen

Han anser inte att Nordkoreas kärnvapenprogram har bidragit till den spända situationen, utan försvarar tvärtom Nordkoreas rätt att försvara sig med kärnvapen – trots omvärldens fördömanden och trots alla FN-sanktioner som införts för att försöka hindra Nordkorea från att utveckla kärnvapen.

Vissa bedömare tror att Nordkorea kommer att ha utvecklat missiler som kan nå det amerikanska fastlandet på bara några års sikt. Men för Pak Yun Sik upprepar Nordkoreas stående argument för varför landet ska få utveckla kärnvapen.

Foto: SVT

– Den basala metoden för att förhindra ett krig på den koreanska halvön är att Nordkorea har en kärnvapenarsenal som är avskräckande. Om USA inte drar tillbaka sin fientliga policy mot Nordkorea och eskaleringen av spänning i regionen, så kommer vi att fortsätta använda den metoden för att avskräcka från en attack mot Nordkorea, säger Pak Yun Sik.

Trumps dragning i amerikanska Senaten

På onsdagen håller Donald Trump en dragning i den amerikanska Senaten om Nordkorea, samtidigt som USA och Sydkorea förbereder en gemensam militärövning. På fredag håller USA:s utrikesminister Rex Tillerson i ett extrainsatt möte i New York med representanter i FN:s säkerhetsråd.

Det extremt isolerade Nordkorea befaras utföra ytterligare vapentester i samband med firandet av årsdagen för arméns grundande. Inga direkta eller indirekta förhandlingar med Nordkorea är annonserade.

Nordkorea håller sedan i lördags ytterligare en amerikansk medborgare i fångenskap. Det är den tredje amerikanske medborgaren som har gripits i Nordkorea under de senaste två åren. Väldigt lite information om de gripna har släppts av regimen.

Lördagens gripande av Tony Kim, en amerikansk universitetsprofessor på besök i Nordkorea, har inte alls kommenterats från officiellt håll ännu.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nordkorea-krisen

Mer i ämnet