Nordkorea: Donald Trump har förklarat krig

Publicerad

USA:s president Donald Trump har förklarat krig, anser Nordkorea. Amerikanska flygplan kommer att skjutas ned. Det säger diktaturens utrikesminister Ri Yong-Ho framför FN-skrapan i New York. Vita huset tillbakavisar uppgifterna.
– Vi har inte förklarat krig mot Nordkorea, att föreslå det är absurt, säger Vita husets talesperson Sarah Sanders.

Nordkoreas utrikesminister Ri Yong-Ho kom med det något drastiska uttalandet inför ett stort pressuppbåd i New York på måndagen. 

– Världen ska tydligt komma ihåg att det var USA som först förklarade krig mot vårt land, sade utrikesministern.

Han tillade att Pyongyang inte kommer att ta hänsyn till vilka motåtgärder som tas. Nordkorea kommer därför att skjuta ned amerikanska bombplan – även om de inte befinner sig över nordkoreanskt luftrum, enligt utrikesministern.

Återvände från bilen

– Eftersom USA har förklarat krig mot vårt land kommer vi ha all rätt att genomföra motåtgärder, sade Ri Yong-Ho som dock hoppades att ordkriget mellan länderna inte skulle leda till handling.

Orsaken till krigsförklaringen är enligt Nordkorea att Trump hävdat att ”vårt ledarskap inte kommer att finnas länge till”.

Han talade via en tolk framför FN-skrapan i New York och skulle precis lämna USA för att flyga tillbaka till Nordkorea. Han avslutade uttalandet – men återvände sedan från bilen till mikrofonerna för att lägga till att ”alla alternativ finns på bordet”, ett eko av vad Donald Trump sagt om möjligheterna att ingripa militärt mot Nordkorea.

Bombplan flög nära

I lördags lät försvarshögkvarteret Pentagon meddela att amerikanska bombplan eskorterade av jaktplan hade flugit längs Nordkoreas östra kust. Flygplanen var närmare Nordkoreas gräns än några amerikanska stridsflyg varit på 2000-talet.

På lördagen talade också Ri Yong-Ho inför FN:s generalförsamling och sade att det är omöjligt att inte rikta missiler mot det amerikanska fastlandet efter att ”Herr ond president” kallat Kim Jong-Un för ”Rocket man”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nordkorea-krisen

Mer i ämnet