Den här bilden har släppts från Nordkoreas officiella nyhetsbyrå och uppges vara en raket som bär en testsatellit. Foto: KCNA

Nordkorea hävdar test av spionsatellit

Uppdaterad
Publicerad

Nordkorea hävdar att landet avfyrat en testsatellit, som en viktig del i slutskedet för utvecklingen av en första spionsatellit.

Raketen med testsatelliten sköts upp i söndags för att testa dataöverföringssystem och förmågan att fotografera, enligt Nordkoreas statliga nyhetsbyrå KCNA.

Nyhetsbyrån har publicerat svartvita bilder som den hävdar visar den sydkoreanska huvudstaden Seoul från rymden. Nordkorea beskriver försöket som lyckat och säger att förberedelserna inför landets första militära spaningssatellit ska vara färdiga i april nästa år.

Vad det var för typ av raket eller robot som sköts upp har inte kunnat bekräftas av oberoende källor.

”Hot mot fred och säkerhet”

Enligt Sydkorea och Japan har Nordkorea avfyrat två robotar mot havet öster om landet på söndagen. En robot flög omkring 500 kilometer på som högst 550 kilometers höjd, enligt Japans försvarsdepartement.

– Det här är ett hot mot fred och säkerhet, sade Japans vice försvarsminister Toshiro Ino på söndagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.