Militärparad i huvudstaden Pyongyang framför ett porträtt av den förre diktatorn Kim Jong Il under landets 65-årsfirande 2013. Foto: Kim Kwang Hyon /TT-AP

Nordkorea: Kärnvapennedrustning inte längre aktuell

Uppdaterad
Publicerad

Nordkorea har inte längre något intresse av att diskutera kärnvapennedrustning med USA, enligt landets FN-ambassadör Kim Song.

Samtalen är bara ett sätt för USA att köpa tid, detta för att passa president Donald Trumps inrikespolitiska agenda, sade Song i ett uttalande på lördagen.

Nordkorea har tidigare hotat att avsluta diskussionerna om landets kärnvapenprogram om inte USA gör fler eftergifter. FN-ambassadörens utspel ser ut att innebära en skärpning av landets linje, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Ökad spänning

Spänningen mellan länderna har ökat på senare tid, och Nordkorea har krävt att USA senast vid årsskiftet ska välja en mjukare linje och lätta på sanktionerna mot landet.

Trump tonar dock ned betydelsen av FN-ambassadörens utspel. Inför en grupp reportrar i Vita huset medgav han att ”en viss fientlighet” råder, men sade han att han skulle bli förvånad om Nordkorea och dess ledare Kim Jong-Un skulle agera fientligt mot USA.

– Han vet att jag har ett val framför mig. Jag tror inte att han vill blanda sig in i det, men vi får se, sade Trump.

”Viktigt test”

Natten mot söndagen uppgav Nordkoreas statliga nyhetsbyrå KCNA att ”ett mycket viktigt test” genomförts vid satellituppskjutningsbasen Sohae, men utan att nämna några detaljer. Det finns inga uppgifter om att någon missil skjutits upp från basen, som Nordkorea tidigare lovat att avveckla.

Säkerhetsexperten Ankit Panda skriver på Twitter att det kan ha rört sig om ett test av en robotmotor.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.