Här planerar Kim anfall mot USA

Uppdaterad
Publicerad

Efter ett möte med höga militärer beordrade Nordkoreas ledare Kim Jong-Un att landets strategiska robotar sätts i stridsberedskap.

KIn Jong-Un har beordrat att Nordkoreas robotstyrkor hålls i beredskap för att ”när som helst” avfyras mot USA:s fastland samt dess militärbaser i Stilla havet och Sydkorea . Det rapporterar den statliga nyhetsbyrån KCNA. 

Enligt KCNA fattades beslutet efter amerikanska bombflygövningar med smygarplanet B 2 över Sydkorea på torsdagen och efter konsultationer med höga militärer.

Nordkorea-krisen

Den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap beskriver ökad aktivitet vid gränsen mellan de två koreanska staterna.

– Tiden är inne för att göra upp med de amerikanska imperialisterna i ljuset av den rådande situationen, sade Kim.

– Om de provocerar hänsynslöst med stora strategiska styrkor slår Nordkorea till skoningslöst.

Ryssland och Kina

Nordkoreas enda allierade, Kina, efterlyser ”gemensamma ansträngningar” för att minska spänningen på Koreahalvön efter Nordkoreas order om stridsberedskap för landets strategiska robotar.

– Vi uppmanar alla relevanta parter att gemensamt anstränga sig för att vända det spända läget, säger det kinesiska utrikesdepartementets talesman Hong Lei, enligt AFP.

– Fred och säkerhet på Koreahalvön, såväl som i nordöstra Asien, ligger i allas intresse.

Ryssland varnade i dag för att den ökade militära aktiviteten i närheten av Nordkorea, underförstått de amerikanska bombflygövningarna, kan orsaka spänningar som eskalerar bortom kontroll.

”Vem blinkar först?”

Den krigiska retoriken från Nordkorea har intensifierats den senaste tiden, efter att landet bland annat blivit föremål för skärpta internationella sanktioner efter sitt kärnvapentest förra månaden. Men analytiker menar att för mycket inte bör läsas in i uttalandena.

– Det bör inte tolkas som om att krig är överhängande, säger Kim Yong-Hyun, Nordkoreaexpert på universitetet i Dongguk, till AFP.

– Det är en oundviklig och avvägd reaktion till driften av B 2-planen, och det här spelet med USA om vem som blinkar först kommer att pågå ett tag till, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nordkorea-krisen

Mer i ämnet