Foto: TT

Nordkorea uppger att landet har vätebomber

Uppdaterad
Publicerad

Nordkorea har vätebomber, den kraftfullaste typen av kärnvapen. Det hävdar den statliga nordkoreanska nyhetsbyrån.Diktaturen säger att bomben kan skjutas iväg med en robot.

Rapporten om att Nordkorea har fungerande vätebomber kom bara timmar före uppgifterna om provsprängning av kärnvapen i landets norra del, den sjätte i ordningen.

På bilder från den statliga nyhetsbyrån ses landets diktator Kim Jong-Un besöka en militär enhet där det tillverkas kärnvapen. Han ska ha inspekterat en vätebomb som kan placeras på en långdistansrobot.

LÄS MER: Nordkorea har utfört ett kärnvapenprov

Skulle kunna vara en vätebomb

Det är oklart om Nordkorea har lyckats tillverka en mindre version av en vätebomb som kan skjutas iväg med en robot, och om den verkligen fungerar.

Bilder visar hur ledaren, i svart kostym, undersöker ett silverfärgat föremål. Det skulle kunna vara en vätebomb, bedömer Lee Choon-Geun, forskare vid Science and Technology Policy Institute i USA.

– Bilderna visar en möjlig komplett vätebomb, med en primär fissionsbomb och en sekundär fusionsenhet ihopkopplade i en timglasform.

LÄS MER: Här är nyckelspelarna i Nordkoreakrisen

Inte starkt nog

Enligt KCNA säger Kim Jong-Un att ”alla delar av vätebomben har tillverkats i landet”, vilket gör att landet kan tillverka ”så många kärnvapen som det vill”. Nyhetsbyrån rapporterar också att bomben kan detoneras på hög höjd och med stor kraft.

I januari 2016 sade Nordkorea att landet genomfört en provsprängning av en vätebomb. Bedömare var däremot tveksamma eftersom sprängkraften som registrerades utifrån inte såg ut att vara tillräckligt stark.

LÄS MER: Så nära är vi ett kärnvapenkrig

Provsprängningen som landet genomförde i september samma år sades vara Nordkoreas kraftigaste hittills, men den bedömdes inte heller ha varit kraftfull nog för att vara en vätebomb. I det fallet hävdade inte heller diktaturen att det var en vätebomb.

LÄS MER: Konflikten USA-Nordkorea – fem saker du behöver veta

LÄS MER: På andra sidan ruvar diktaturen – SVT vid gränsen till Nordkorea

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.