• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Nordkoreansk dans ska förhindra smittspridning

Uppdaterad
Publicerad

Utklädda till handspritsflaskor och febertermometrar ska nordkoreanska barn få befolkningen att följa restriktionerna.

– Det är väldigt vanligt i nordkoreansk statsmedia att man använder den här typen av teater och musik för att föra fram ett budskap, säger Benjamin Katzeff Silberstein.

Trots att landet, enligt egen utsago, inte har ett enda fall av covid-19 så har man under december månad skalat upp arbetet med att minska smittspridningen. Enligt Benjamin Katzeff Silberstein, som är associerad forskare vid Utrikespolitiska institutet, är det i princip ingen utanför Nordkorea som vet hur situationen på riktigt ser ut i landet.

– Det är nog ingen som riktigt tror att de inte har haft ett enda fall. Samtidigt har man en oerhört låg kapacitet att testa fall och en ännu lägre kapacitet att faktiskt behandla folk med symptom, säger han.

Regimen vill bibehålla stabilitet

Under söndagen sände den nordkoreanska statstelevisionen en dansuppvisning som manar till god handhygien. Trots att landet inte har bekräftat något fall av covid-19 så tror Benjamin Katzeff Silberstein att regimen är orolig för smittspridningen.

– Det är en diktatur där staten i princip kan prångla ut vilket budskap som helst, oavsett hur läget ser ut på marken, säger han.

– Jag tror det handlar mycket om att bibehålla någon slags samhällsstabilitet i ett läge där man varken har medel eller möjlighet att möta en utbredd smitta inom landet, fortsätter han.

”Läget är ganska allvarligt i landet”

Redan i januari 2020 stängde Nordkorea sina gränser mot omvärlden för att skydda sig mot covid-19. Benjamin Katzeff Silberstein skulle inte beskriva den ekonomiska situationen som katastrofal, men att den är på väg åt det hållet.

– Det verkar som att det råder någon slags av matbrist, men det är okänt hur allvarlig och utbredd den är.

Den nordkoreanska ekonomin är inte särskilt uppkopplad mot omvärlden i vanliga fall. Men Katzeff Silberstein menar att problematiska i dagsläget är det finns väldigt specifika varor som behöver importeras. Ett exempel är gödsel till jordbruket, som kan vara en orsak till matbristen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.