Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ny propagandalåt, robottest och hackerattacker. Se hur Nordkorea varit aktiva på flera fronter senaste veckan. Foto: Reuters

Nordkoreas aktiva vecka: ”En styrkedemonstration”

Publicerad

Propagandalåt, robottest och hackerattack som kan tömma hyllorna på Systembolaget. Nordkorea har den senaste veckan varit aktiva på flera sätt.

I förra veckan släpptes en hyllningslåt till den nordkoreanska ledaren med raderna ”Låt oss hylla Kim Jong-Un”. Men till skillnad mot tidigare hyllningssånger har den nya låten en mer modern stil.

Anledningen är insmugglad K-pop från Sydkorea som Nordkorea försöker anpassa sig till, menar Gabriel Jonsson, docent i Koreas språk och kultur vid Stockholms universitet.

– Om det nu finns människor som känner till att det finns annorlunda musik kanske man vill skapa en annan typ av sånger och framförande än man haft tidigare.

Hackerattack

I helgen drabbades en av Systembolagets leverantörer i Mellansverige av en hackerattack, vilket kan innebära att vissa varor kan ta slut. Enligt Sveriges Radio ligger en känd kriminell organisation från Nordkorea bakom attacken.

Hackerattacker utförda av nordkoreanska aktörer har blivit allt vanligare, framför allt i syfte att stjäla kryptovaluta. Under 2023 stal kriminella grupper från Nordkorea kryptovaluta till ett värde av närmare 20 miljarder kronor, rapporterar Politico.

Robottest

I måndags genomförde Nordkorea ett stort robottest. Enligt nordkoreansk media var syftet att testa kortdistansrobotar som svar på ett simulerat kärnvapenangrepp från främmande makt, rapporterar USNI News.

Sedan förra året har Nordkorea genomfört runt 100 robottester. Enligt experter kommer testerna att fortsätta för att sätta press på USA att ändra sin hållning på koreanska halvön, rapporterar AP.

Se Nordkoreas propagandavideo och hör Koreaexperten Gabriel Jonssons analys om agerandet i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.