Från och med i morgon blir det förbjudet att servera alkohol på samtliga krogar i Norge efter midnatt. Foto: Stian Lysberg Solum/TT

Norge förbjuder alkohol på krogen efter midnatt

Uppdaterad
Publicerad

Från och med i morgon, lördag, blir det förbjudet att servera alkohol på samtliga krogar i Norge efter midnatt, meddelar landets hälsominister Bent Höie. Beskedet kommer efter att smittspridningen åter ökat i landet.
– De senaste veckornas utbrott visar hur sårbara vi är, säger Bent Höie.

Norge har under den senaste tiden sett en ökning i antalet nyupptäckta fall, efter att stegvis ha öppnat samhället. Nu väljer landet att åter strama åt restriktionerna för att hindra smittspridningen av viruset, rapporterar NRK.

– Jag tror att alla har förstått det nu. Semestern är över. Det är dags att kavla upp ärmarna, vi har ett jobb att göra, var hälso- och omsorgsminister Bent Höies tydliga budskap under en presskonferens på fredagen.

Norrmännen uppmanas bland annat att fortsätta arbeta hemifrån och att undvika onödiga resor till både grön- och rödlistade länder.

Alkohol försbjuds efter midnatt

Samtidigt införs nu ett förbud mot att servera alkohol på krogen efter midnatt.

– De senaste veckornas utbrott visar hur sårbara vi är. Det visar hur lätt den här farliga smittan sprider sig i samhället, säger Bent Höie.

Antalet nyupptäckta fall är fortsatt på en relativt låg nivå i Norge, men Bent Höie kallar utvecklingen för ”oroväckande”.

Alkoholförbudet kommer att utvärderas löpande och en ny bedömning kommer att göras under den första veckan i september.

Bland de nya riktlinjerna finns även rekommendationer om att personer som anländer till Norge från rödlistade länder bör bära munskydd till dess att de kommit fram till stället där de ska sitta i karantän.

Landet uppdaterade under torsdagen sina reseregler för Sverige och gav då grönt ljus för ytterligare fyra regioner: Dalarna, Södermanland, Västerbotten och Uppsala. Däremot måste resenärer från Skåne och Kronoberg återigen sitta i karantän om de besöker Norge från och med lördag.

”Alla har ett ansvar”

Björn Guldborg, chef för myndigheten Helsedirektoratet, menar att situationen är allvarlig och att norrmännen måste följa riktlinjerna bättre än vad de har gjort under sommaren.

– Alla har ett ansvar. Konsekvenserna av att låta bli kan bli större. Den situation vi är i nu kanske är den allvarligaste som vi kommer uppleva i våra liv, säger Gulborg enligt NRK.

För att minska smittspridningen kan det även bli aktuellt att införa rekommendationer om munskydd i kollektivtrafiken vid trängsel. Ett beslut i frågan kommer fattas innan den 14 augusti.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.