Norges kulturminister Abid Raja berättade under en presskonferens att Norge förlänger förbudet mot folksamlingar på fler än 500 personer över sommaren. Foto: Fredrik Hagen/TT

Norge förlänger förbudet mot stora folksamlingar till september

Uppdaterad
Publicerad

Norge förlänger förbudet för evenemang med över 500 deltagare fram till den 1 september, det meddelade landets kulturminister Abid Raja under en presskonferens på lördagen. 

Under lördagen presenterade den norska regeringen reglerna som evenemangsarrangörerna har att förhålla sig till under den kommande sommarsäsongen. Beslutet förlängde förbudet mot folksamlingar med fler än 500 personer, fram till den 1 september meddelade kulturminister Abid Raja.

”Vi baserar detta på de professionella rekommendationerna vi får från Folkhälsoinstitutet”, sa Raja under presskonferensen.

Coronapandemin

Enligt NRK så är det bland annat festivalarrangörerna de som har önskat att få ett tydligt och långsiktigt svar från myndigheterna om deras förutsättningar i sommar. 

”Det som irriterat branschen och festivalarrangörerna är att det har tagit tid”, säger NRK:s kulturkommentator Agnes Moxnes.

Beslutet var dock inte helt oväntat. Bjørn Guldvog, chef för norska folkhälsomyndigheten har tidigare flaggat för att folksamlingar på mellan 30-100 människor är osannolinkt – året ut, enligt NRK.

Förbudet gäller alla större evenemang, kultur-, som idrott.  

Under kommande vecka väntas även beslut för evenemang med färre än 500 deltagare presenteras.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet