Foto: Nyhetsbyrån TT

Norge inför passkrav för EU-medborgare

Uppdaterad
Publicerad

Norge inför krav på pass eller nationellt id-kort för inresa i landet. Orsaken är den höjda terrorberedskapen i Norge.

Enligt de nya kraven måste EU-medborgare som reser in i Norge kunna styrka sin identitet och medborgarskap med pass eller nationellt id-kort. Beslutet fattades under natten till lördagen och ska gälla till och med den 28 juli.

Polisen i Norge: Körkort räcker för svenskar

För svenskar krävs pass, nationellt id-kort eller körkort, uppger den norska polisen.

Terrorhot mot Norge

– Nordiska medborgare måste ha pass eller körkort, säger Wemunn Aabø, pressansvarig på Politidirektoratet, till TT.

Han förklarar att man skiljer mellan nordiska medborgare och EU-medborgare, för de senare gäller de strängare reglerna att de måste kunna styrka sin identitet med pass eller godkänt id-kort, som nationellt id-kort.

Informerar om hårdare kontroller

Företag som SAS och Swebus väljer nu att informera sina resenärer om de hårdare kontrollerna. I ett pressmeddelande uppmanar Swebus sina resenärer att ta med sig resehandlingar vid resa med buss till Norge. Vidare skriver man, ”enligt den norska polisen kan de ökande kontrollerna även innebära att gränspassagen in i Norge kan ta något längre tid”.

Även SAS lägger ut information sin hemsida och väljer också att informera vid gaten om de hårdare reglerna vid gränskontrollen.

Rikspolisstyrelsen: Påverkar inte säkerhetsläget i Sverige

Enligt Rikspolisstyrelsen i Sverige påverkar den förhöjda hotbilden inte säkerhetsläget i Sverige.

– Säkerhetspolisen bedömning är att den förhöjda hotbilden mot Norge i nuläget inte påverkar säkerhetsläget i Sverige. Svensk polis följer löpande utvecklingen, säger Fredrik Kärrholm, pressekreterare på Rikspolisstyrelsen till SVT Nyheter.

”Högre beredskap än någonsin tidigare”

Under fredagen höll polisen i Norge en ny presskonferens om det terrorhot som riktats mot landet.

– Vi har högre beredskap i Norge nu än vi någonsin har haft förut, sade polischefen Odd Reidar Humlegård.

Enligt säkerhetstjänsten har landet fått uppgifter om att en extremistgrupp från Syrien ska vara på väg till Norge.

– Hotet är allvarligt och inte tids-, plats- eller personbundet. Vi vet inte vilka som ligger bakom hotet eller hur personerna ser ut.

Rättelse: Gäller inte för svenskar

I en tidigare version stod det att kravet på pass eller nationellt id-kort gällde även för svenskar. Detta enligt information från Rikspolisstyrelsen. Senare uppgav den norska polisen att man väljer att skilja mellan nordiska medborgare och EU-medborgare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrorhot mot Norge

Mer i ämnet