Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Norge och Island skriver brexitavtal

Uppdaterad
Publicerad

Storbritannien är överens med Norge och Island om ett avtal som säkrar tullsatserna om det blir så att Storbritannien kraschar ut ur EU.

Förhandlingarna avslutades i fredags, uppger NTB, och länderna enades om viktiga bestämmelser som i dag regleras av EES-avtalet.

Alla aktuella tullregler består, inklusive nolltull på industrivaror, fisk och jordbruksprodukter. Däremot täcker den inte alla regleringar kring handel med matvaror, djur och växter, men här har Storbritannien uppgett att man kommer att godkänna import från Norge och Island i en övergångsperiod.

Brexit

Näst största hittills

Norges utrikesminister Ine Eriksen Søreide beskriver i ett pressmeddelande avtalet som ”väldigt positivt för norskt näringsliv”.

Storbritanniens handelsminister Liam Fox beskriver avtalen med Norge och Island som det näst största av avtalen hittills. Britternas handel med EES-länderna beräknas vara värd nästan 30 miljarder pund, motsvarande nästan 370 miljarder svenska kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brexit

Mer i ämnet