Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Norge lättar på landets restriktioner Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Norge ska öppna förskolor och grundskolor

Uppdaterad
Publicerad

Norska förskolor öppnar igen den 20 april och grundskolans klasser 1 till 4 öppnas den 27 april, meddelar den norska statsministern Erna Solberg vid en pressträff enligt NRK.

– Vår ambition är att alla elever, på ett eller annat sätt, ska få komma tillbaka till skolan före sommaren, säger Solberg.

Därtill ska branschstandarder upprättas så att exempelvis psykologer, fysioterapeuter, kiropraktorer och andra hälsovårdsgrupper kan börja återuppta sin verksamhet från tidigast den 20 april.

Detsamma gäller yrkesgrupper där närkontakt förekommer, såsom exempelvis frisörer och massörer. Dessa ska med nya riktlinjer kunna öppna igen från senast den 27 april. Hytteförbudet – förbudet mot att besöka fritidsbostäder – upphävs den 20 april.

”Kan inte sänka garden”

– De nya analyserna ger grund för försiktig optimism. Vi ser att smittkurvan har plattats ut och att smittskyddsåtgärderna fungerar, men det är bara en ögonblicksbild. Jag måste starkt understryka att vi inte kan sänka garden, säger Solberg.

– Om vi misslyckas måste vi strama åt igen. Vi måste fortsatt hålla avstånd, tvätta händerna lika ofta, hosta i armbågen och ta hygien- och smittskyddsåtgärder på allvar. Alla som upplever symptom ska hålla sig hemma, och karantän- och isoleringsreglerna ska fortsätta respekteras.

Smittan under kontroll

Beskedet från den norska statsministern går i linje med den gradvisa återöppning av Danmark som den danska statsministern Mette Frederiksen redogjorde för under en presskonferens under gårdagen.

Norge har hittills 5 866 bekräftade smittfall och 78 dödsfall – Sveriges dödstal är 591.

Under måndagen meddelade den norske hälsoministern Bent Høie att varje coronasmittad person i Norge i genomsnitt nu smittar 0,7 personer, och att coronasmittan därmed är under kontroll i landet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet