Den 24-åriga norska kvinnan som dog i rabies blev smittad under en resa till Filippinerna i februari när hon tog hand om en övergiven hundvalp. Hunden i bild har inget med händelsen att göra. Foto: Erik Nylander/TT/AP

Norsk kvinna räddade hundvalp – dog i rabies

Uppdaterad
Publicerad

Den 24-åriga norska kvinnan som dog i rabies blev smittad under en resa till Filippinerna i februari. Under en mopedutflykt hittade kvinnan en övergiven hundvalp som hon sedan tog hand om på semesteranläggningen där hon bodde. Några månader senare bröt virussjukdomen ut hemma i Norge.

Nyheten om dödsfallet i måndags har lett till många rykten och spekulationer och därför har kvinnans anhöriga valt att gå ut och berätta vad som hände.

Kvinnan var ute och körde moped med sina resevänner då hon plötsligt ska ha funnit en övergiven hundvalp vid vägkanten som sedan fick följa med tillbaka till semsterboendet.

Anhöriga skriver i ett pressmeddelande att kvinnan skötte om och vårdade hunden som återhämtade sig. Hon och vännerna lekte med valpen som nafsade i fingrarna som valpar vanligtvis gör. Kvinnan, som själv arbetade inom vården, såg till att de små risporna efter tänderna blev steriliserade, rapporterar norska VG.

Tog tid att ställa rätt diagnos

Först när hon varit hemma i Norge en tid blev hon sjuk och det tog tid innan hon fick rätt diagnos. Hennes familj tycker att rabiesvaccin borde rekommenderas för dem som reser till rabiesdrabbade områden.

”Vår rädsla är att detta ska drabba andra som har ett varmt hjärta som hon”, skriver de.

Kvinnas död är det första kända rabiesdödsfallet på över 200 år i Norge. Kommunordförande i Førde, kvinnans hemort, Olve Grotle säger till VG att många är berörda över vad som här hänt.

– Detta är en djup tragisk händelse som fick ett olyckligt slut. Även om vi inte kan förstå det, kan vi nog alla sätta oss in i den bottenlösa sorg som de anhöriga nu känner, säger ordföranden till VG.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.