En person vårdas på Førde centralsjukhus i Norge för, vad som beskrivs som, det första bekräftade fallet av rabies i Norge sedan 1815. Bilden är en genrebild. Foto: Erik Nylander/TT

Första norska rabies-fallet på över 200 år

Uppdaterad
Publicerad

En person vårdas på Førde centralsjukhus i Norge för, vad som beskrivs som, det första bekräftade fallet av rabies i Norge sedan 1815.

Efter misstanke om att en patient på Førde-sjukhuset var smittad med rabies togs prover, som i sin tur skickades vidare till Sverige för analys. Proven visade på att misstankarna stämde.

– Genom de här provsvaren så har vi nu fått fastslaget att diagnosen är rabies, säger Trine Hunskår Vingsnes vid sjukhuset till norska NRK.

Biten av hund under semesterresa

Patienten blev biten av en hund under en semesterresa till Asien. Flera andra personer fanns i resesällskapet, och smittskyddsansvariga i de relevanta kommunerna är informerade, enligt sjukhuset.

Däremot smittar rabies inte människor emellan, utan från djur till människor. Det är en virussjukdom som angriper nervsystemet, och kan vara dödlig om du inte får tidig behandling.

Första fallet sedan 1815

Vid misstänkt smitta så bör den som bitits så snart som möjligt uppsöka vård för att få rådgivning och vaccin.

Fallet är det första sedan 1815 som upptäcks på norska fastlandet, enligt NRK.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer