Joshua French (till höger) har suttit i fängelse i Kongo sedan 2009. 2013 dog hans cellkamrat, Tjostolv Moland (till vänster). Sedan 2013 är French dömd även för mordet på Moland. Foto: TT

Norsk legosoldat benådas från dödsdom

Uppdaterad
Publicerad

Joshua French som sitter i fängelse i Kongo misstänkt för mord, kommer släppas under 2017. Detta säger Kongos utrikesminister Alexis Thambwe Mwamba till NRK.

Joshua French dömdes 2009 tillsammans med Tjostov Moland för mord på en kongolesisk chaufför, grovt rån och spionage. De både dömdes först till döden, vilket sedan omvandlades till livstids fängelse.

Ändrade domen

Det var efter att Frenchs cellkamrat Tjostolv Moland dog i sin fängelsecell 2013 som en ny rättsprocess inleddes, var på French även dömdes till döden för mordet på Moland.

Domstol i Kongo kom först fram till att Moland tagit sitt eget liv, men domen ändrades sedan till mord.

LÄS MER: Detta har hänt

Släpps under 2017

Nu har Kongos president Joseph Kabila gått med på att benåda French, säger utrikesminister Alexis Thambwe Mwamba till NRK.

– Joshua French kommer att bli frisläppt, säger han till NRK.

Det är flera processer tills benådningen kan gå igenom i praktiken, men enligt utrikesministern kommer French släppas under 2017.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.