Norsk säkerhetspolis sänker nu terrorhotnivån, som höjdes tillfälligt efter dådet i Oslo där två personer dödades. Det meddelar säkerhetspolisens chef Roger Berg under onsdagen. Foto: Javad Parsa/NTB/TT

Norsk säkerhetspolis sänker terrorhotnivån

Uppdaterad
Publicerad

Två män sköts till döds i ett misstänkt terrordåd i centrala Oslo och ytterligare 20 personer skadades under midsommarhelgen. Nu sänker norska säkerhetspolisen PST terrorhotnivån från den högsta till näst högsta nivån.

Under midsommarhelgen utsattes den lokala baren London Pub för ett terrorattentat som kostade två män livet. Attentatet skedde strax inför den planerade prideparaden och polisen meddelade snabbt att man utreder händelsen som ett terrorbrott med eventuella hatmotiv.

I Norge höjdes snabbt hotnivån till nivå fem – vilket innebär en extraordinär hotbild. Nu går norska säkerhetspolisen ut med att man sänker till nivå fyra.

Fortsatt oklar hotbild

– En terrorhotbild på nivå fem ska endast användas kortvarigt. Vi bedömer att vi är på en fortsatt hög nivå då vi måste fortsätta att värdera huruvida den här typen av dåd kan inspirera till ytterligare dåd, säger Roger Berg, chef för norska säkerhetspolisen.

– Vi vet mer om situationen än tidigare, men den är fortfarande för oklar för att vi ska kunna sänka hotbilden ytterligare, fortsätter han.

Ber om tips från allmänhet

Polisen ber nu alla som var i området för dödsskjutningarna natten till lördagen att kontakta polisen då det inte kan uteslutas att den misstänkte hade medhjälpare.

– Vi har skapat oss en bild av det som hände vid dådet. Vi är säkra på att den misstänkte själv stod bakom angreppet. Men vi har inte kunnat fastställa om han kan ha haft medhjälpare och samarbetat med andra i förväg, säger Børge Enoksen, Oslopolisens förundersökningsledare.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Händelseförloppet i Oslo på 60 sekunder. Foto: TT/NTB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.