Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Arkivbild. Amerikanska flottan befinner sig i Röda havet för att skydda civila sjöfartsleder. Foto: MC2 Gina K. Wollman

Norsk tanker utsatt för attack i Röda havet

Uppdaterad
Publicerad

En norsk oljetanker utsattes för ett drönarangrepp i Röda havet på lördagskvällen, uppger USA:s militär.

En attackdrönare som angrep ett tankfartyg utanför Indiens kust tidigare på morgonen avfyrades från Iran, hävdar Pentagon.

På lördagskvällen, vid 20-tiden lokal tid, larmade en norsk oljetanker och en indisk-flaggad tanker att de var under attack i södra Röda havet, uppger USA:s militära centralkommando, Centcom.

Norska M/V Blaamanen klarade sig utan skador, då en attackdrönare avfyrad av Huthi-rebeller i Jemen var nära att träffa i fartyget, skriver Centcom på X.

Krig mellan Israel och Hamas

Det andra, indiskflaggade fartyget träffades, men ingen ska ha skadats.

Ytterligare fyra attackdrönare avfyrade från huthikontrollerade områden i Jemen har skjutits ned av amerikanska stridsfartyg. Två ballistiska robotar uppges också ha avfyrats utan att ha skadat några fartyg, enligt USA:s militär.

Attackdrönare från Iran

Tidigare, på lördagsmorgonen angreps även ett japanskägt tankfartyg 370 kilometer utanför Indiens kust. Ingen person skadades, men en brand utbröt ombord.

Pentagon uppger att attackdrönaren som träffade tankern avfyrades från Iran, rapporterar AFP.

Varken Iran eller någon Iranstödd grupp har tagit på sig ansvar för angreppet.

Den senaste tiden har den islamistiska huthirörelsen i Jemen, som kontrollerar landets huvudstad Sanaa, utfört flera angrepp mot fartyg som passerar sundet som förbinder Adenbukten och Röda havet.

Rörelsen hotar med att anfalla alla fartyg som kan tänkas gynna Israel, som en hämnd för Gazakriget.

Iran förnekar

USA anklagade nyligen Iran för att vara ”djupt inblandat” i planeringen av huthirörelsens attacker. Men på lördagen avfärdade Iran de amerikanska anklagelserna och hävdar att gruppen agerar på egen hand.

Huthirörelsens aktioner har ökat kraftigt sedan man lyckades kapa handelsfartyget Galaxy Leader den 19 november. Sedan dess har flera av de största rederierna beslutat att frysa trafiken genom Röda havet och omdirigera rutterna.

Lördagskvällens attack mot de två fartygen var den14:e och den 15:e i ordningen sedan den 17 oktober, enligt Centcom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet