Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den norske läkaren Mads Gilbert har tidigare jobbat i Gaza och försöker nu ta sig in till området från Egypten. Foto: SVT/Reuters

Norska läkaren: ”50 000 flyktingar i Al-Shifa-sjukhuset”

Uppdaterad
Publicerad

Den norska läkaren Mads Gilbert, 76, har jobbat på sjukhus i Gaza i många år. Nu är han i Egypten och har tät kontakt med sjukhusen inne i Gaza.

– Situationen är katastrofal, sjukhusen är överfulla, säger han.

Mads Gilbert befinner sig i Kairo, Egypten, och kan inte ta sig in i Gaza på grund av Israels blockad av området. Han är professor i akutmedicin vid universitetssjukhuset i Nordnorge och har spenderat mycket tid på sjukhusen i Gaza Stad, vilka han fortfarande har kontakt med dagligen.

– Sjukhusen är överfulla med både skadade patienter och patienter som vanligtvis behöver sjukhusvård, säger han.

Krig mellan Israel och Hamas

Gaza stads två största sjukhus är Al Shifa- och Al Quds-sjukhuset. Mads Gilbert har mest arbetat på det förstnämnda och berättar om en drastisk ökning gällande antalet patienter.

– Det finns vanligtvis 700 sängar i sjukhuset, men just nu är det över 1900 patienter som vårdas på där, enligt Mads Gilbert.

”Går inte att gå genom sjukhuset”

Utöver patienterna som vårdas är det över 50 000 flyktingar som har tagit skydd i sjukhusbyggnaden.

– Det är människor i korridorer, i väntrum och överallt. Det går nästan inte att gå genom sjukhuset nu, säger Gilbert.

Elektriciteten till sjukhuset är begränsad och hundratals patienter på Al Shifa-sjukhuset är beroende av behandling som kräver el. Det är över 150 personer som vårdas i respirator, 50 nyfödda bebisar som ligger i kuvös, runt 50 dialyspatienter och flera hundra intensivvårdspatienter, som behöver övervakas med övervakningsverktyg, enligt Gilbert.

­– Om elen försvinner kommer dessa patienter att dö, säger Gilbert.

IDF: Sjukhusen är gömställen för terrorister

Den israeliska militären (IDF) har tidigare anklagat Hamas för att utnyttja Gazas sjukhus för militära ändamål.

– Hamas har förvandlat sjukhus till kommandocenter och gömställen för terrorister, säger IDF:s talesperson Daniel Hagari på en pressträff.

Hamas slår i sin tur tillbaka mot anklagelserna. Ezzat El-Reshiq, talesperson för Hamas politiska gren, skriver i ett inlägg på Telegram att Hagaris påstående saknar grund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet