Två av tre domare i Eidsivating lagmannsrett anser att det inte finns någon skälig grund till att misstänka Tom Hagen för dråp eller medhjälp till dråp. Foto: Heiko Junge/Torbjørn Olsen/GD/TT

Domstolen: Tom Hagen ska släppas från häktet

Uppdaterad
Publicerad

Den norske miljardären Tom Hagen, som är misstänkt för mord på sin hustru, ska släppas från häktet, uppger hans advokat. Men först ska beslutet upp i Högsta domstolen.

Enligt den norska tidningen Verdens Gang anser två av tre domare i Eidsivating lagmannsrett att det inte finns någon skälig grund till att misstänka Tom Hagen för dråp eller medhjälp till dråp.

Rätten slår bland annat ner på bevisläget, som man menar är svagt. Den har därför beslutat att han ska släppas från häktet.

Polisen: Vi är förvånade

Norska polisen mötte pressen sent på torsdagseftermiddagen.

– Polisen noterar domstolens överklagande. Samtidigt måste vi erkänna att vi är något förvånade över beslutet, säger polisens presstalesperson Haris Hrenovica.

Förvåningen delas inte av Tom Hagens advokat, Svein Holden.

– Min uppfattning omedelbart efter gripandet var att detta var svagt, och därmed blev jag inte så överraskad av lagmansrettens beslut.

Även Tom Hagen ska ha varit övertygad om att han skulle släppas på fri fot, sade hans advokat.

– Han har egentligen aldrig varit så orolig för sig själv och hur folk uppfattar honom. Han har sagt att ”jag är oskyldig, så det kommer inte finnas några bevis mot mig”.

Fortsatt misstänkt

Tom Hagen, som suttit häktad i tio dagar, kommer dock inte att släppas fri innan Högsta domstolen har hanterat ärendet.

Miljardären är fortsatt misstänkt för att ha bragt sin hustru Anne-Elisabeth Hagen om livet.

Tom Hagen, som är en av Norges rikaste män, nekar till anklagelserna. Hans hustru har varit försvunnen sedan hösten 2018.

I början av veckan spärrade polisen av ett stort område kring Tom Hagens hus. Vita tält sattes upp på gårdsplanen framför husets entré och vid en avloppsbrunn, rapporterar TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.