Viking Sky fick motorproblem i hårt väder på lördagseftermiddagen. Foto: Odd Roar Lange/NTB

Norska myndigheten: Lågt oljetryck bakom Viking Sky-haveriet

Uppdaterad
Publicerad

Lågt oljetryck ledde till att motorerna stannade när det norska kryssningsfartyget Viking Sky råkade i sjönöd i helgen. Det visar en preliminära utredning av tillsynsmyndigheten Sjøfartsdirektoratet.

Enligt myndigheten så var oljenivån låg, men inom föreskrivna nivåer, när fartyget hamnade i hårt väder i Hustadvika. Där ledde de höga vågorna troligen till att smörjoljan började röra sig så mycket i tankarna att oljepumparna inte fick tillräckligt med tillförsel.

Då utlöstes ett larm för lågt oljetryck och motorerna stannade automatiskt kort därpå, skriver Sjøfartsdirektoratet i ett pressmeddelande.

Det var upp till 15 meter höga vågor när Viking Sky fick motorstopp på lördagen och hundratals passagerare evakuerades med helikopter. På söndagseftermiddagen bogserades fartyget in till hamnen i Molde, med nästan 900 människor ombord.

I en kommentar skriver rederiet Viking Cruise att det ska undersöka oljenivåerna på alla sina systerfartyg, för att säkerställa att problemet inte uppstår på nytt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.