Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det blev cykelbrist i ryska gränsstaden Nikel när asylsökande skulle korsa gränsstationen i norska Storskog 2015. Foto: AFP, arkivfoto

Norska säkerhetspolisen: Migranter med spionuppdrag skickades över ryska gränsen

Uppdaterad
Publicerad

En del av de migranter som under 2015 tog sig över rysk-norska gränsen hade spionuppdrag, uppger norska säkerhetspolisen (PST) rapporterar NRK.

Både PST och forskare tror att de hotades eller lurades till att utföra uppdragen.

Under 2015 tog nästan 5 500 asylsökande personer sig över gränsen från Ryssland till Norge, enligt dokument NRK tagit del av. Varje vecka cyklade bland annat syrier, afghaner och irakier över gränsen i hundratal via Storskog gränsstation.

Bland de asylsökande fann PST personer som hade skickats på uppdrag av främmande makters underrättelsetjänster. Personerna blev omhändertagna men PST vill inte gå ut med deras nationaliteter, enligt NRK.

Migranter kan ha blivit lurade

Enligt PST är frågan högaktuell då de fortfarande ser att migranter på väg mot Norge rekryteras till olaglig underrättelseinhämtning. Atle Tangen, sektionschef för kontraspionage vid PST, menar dock att de som omhändertagits inte kan kallas spioner.

– De var inte underrättelseagenter i traditionell mening, utan personer som har blivit lurade eller hotade av underrättelsetjänster att utföra uppdrag för dem.

Forskare: Kan ha varit ett test

Karen-Anna Eggen, Rysslandsforskare vid Institutet för försvarsstudier i Oslo, är inte förvånad över uppgifterna från PST.

– Flyktingströmmen 2015 är absolut något de med stor sannolikhet har insett att de kan använda till sin egen fördel någon gång, säger hon.

Hon menar också att det kan ha använts för att testa Norges stresstålighet.

Efter flyktingar försökte cykla över finska gränsen från Ryssland förra året menar Karen-Anna Eggen att det som skedde 2015 kan ses som ett test.

Även hon menar att migranter kan ha blivit hotade att samarbeta med Ryssland för att släppas in i Norge. För att nå Norge från Ryssland måste man ta sig över tre gränsövergångar med kontroller.

– I norr är det ingen hemlighet att det finns militära områden, så de har extra bra koll på vem som är i området.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.