Foto: TT

Experten: ”Stora störningar väntar efter flygstoppet”

Uppdaterad
Publicerad

Avbokningar och förseningar väntar efter att EU stoppat Boeing 737 Max 8-plan. Under onsdagen påverkar det ungefär 30 avgångar.

157 personer dog när ett Boeing 737 Max 8 flygplan störtade. EU:s luftsäkerhetsmyndighet stoppar nu alla flygplan av den här modellen i väntan på utredning.

Stoppet kommer att leda till problem i flygtrafiken, menar flygexperten Hans Kjäll.

– Konsekvenserna av detta är allvarliga med mycket stora logistiska problem när så många plan måste stå stilla på marken. Det får stora konsekvenser för de resande med stora förseningar och många resor kommer att ställas in, säger han i SVT:s Morgonstudion.

Enligt Hans Kjäll används Boeing 737 Max-modellerna främst på korta och medellånga distanser. Från svensk utgångspunkt handlar det om resor inom Europa och till Mellanöstern och Arabiska halvön. Hans råd till konsumenterna är att kontakta sin resebyrå.

Norwegian: Ny resa eller pengar tillbaka

Bland annat drabbas flygbolagen TUI:s och Norwegians resenärer. Norwegian, som nu tvingas hålla en tiondel av sin flygplansflotta på marken, säger att man arbetar för fullt för att lösa sina kunders problem.

– Just nu försöker vi se till att folk kommer dit de ska. De bokas om till andra avgångar eller får pengarna tillbaka ifall flighten ställs in, säger Lasse Sandaker-Nielsen, kommunikationschef på Norwegian.

Hans Kjäll menar att den kortsiktiga lösningen är att hyra in plan från andra flygbolag, något som kan bli både dyrt och krångligt för det ekonomiskt pressade lågprisflygbolaget.

Aktiekurser drabbas av stoppet

För tillverkaren Boeing är problemen ännu större, menar Hans Kjäll. 650 flygplan av de aktuella modellerna används runt om i världen och det finns beställningar på ytterligare drygt 5 000 flyg som ännu inte har levererats.

– Varje flygplan kostar ungefär en miljard kronor, så det är enorma värden som står på spel.

Efter kraschen och det införda flygstoppet har Boeings börsvärde rasat. Samma sak gäller flera börsnoterade flygbolag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer