Foto: TT

Notan för Harvey kan bli 88 miljarder kronor

Uppdaterad
Publicerad

Enligt katastrofmyndigheten Fema kan kostnaden för extremovädret Harvey som drabbade södra USA i början av september hamna på omkring 11 miljarder dollar, motsvarande 88 miljarder kronor. Det skulle i så fall göra Harvey till USA:s näst dyraste oväder hittills, samtidigt som det fortfarande är oklart vad kostnaden för orkanen Irma blir.

Harvey drabbade främst delstaten Texas och kostnaden på 88 miljarder kronor är summan som ska betalas ut till privata försäkringstagare.

Orkanen Katrina, som 2005 främst drabbade bland annat Louisiana, Mississippi och Alabama, kostade 16 miljarder dollar i utbetalningar.

Stormen Irma

Husägare utan försäkring behöver troligtvis söka bidrag och lån för att återuppbygga sina hem och Femas representater säger att människor utan försäkring borde dra lärdom efter Harveys framfart i Houston.

Det är fortfarande för tidigt att fastställa kostnaden för orkanen Irma som i slutet av förra veckan drabbade USA. Men en uppskattning som Fema gör är att den kommer att kosta omkring 9 miljarder dollar, vilket är lika mycket som stormen Sandy som 2012 drabbade nordöstra USA.

LÄS MER: Åtta döda när äldreboende blev strömlöst

LÄS MER: Stormen Harvey orsakar stor förödelse

LÄS MER: Efter orkanen Harvey – nu kommer skyfallet

LÄS MER: Irma – en av de kraftfullaste orkanerna världen skådat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stormen Irma

Mer i ämnet