Foto: TT

Notan för skatteflykten: 650 miljarder

Uppdaterad
Publicerad

Länderna inom EU förlorar ofattbara 450-650 miljarder kronor på skatteflykten varje år. Det är anledningen till att EU-kommissionen nu inlett ett korståg mot framför allt storföretags skatteplanering som Skatteverket hoppas ska ge resultat även i Sverige.

Det är EU-parlamentet som gjort en undersökning som visar att skatteflykten är dyrbar för den Europeiska Unionen. Även om det finns en stor osäkerhet kring siffrorna pekar utredningen från forskningsavdelningen inom EU-parlamentet på att 50-70 miljarder euros, motsvarande 450-650 miljarder kronor försvinner varje år genom framför allt storföretagens skatteplanering. Det motsvarar 17-23 procent av all bolagsskatt som betalades inom EU år 2013.

– Vi betalar alla priset för att vissa företag utnyttjar kryphålen i systemet för att undvika att betala skatt säger EU-kommissionären Pierre Moscovici. Miljarder har förlorats som skulle kunna användas för att finansiera skolor, sjukhus och att skapa jobb och tillväxt.

En stor fråga internationellt

Skatteplanering har också blivit en stor fråga internationellt där EU-kommissionen nu leder arbetet för att täppa till kryphålen. Arbetet kallas för Beps och redan har ett antal beslut tagits för att göra det svårare att smita från skatten på EU-nivå.

– Européer betalar i slutändan mer i skatt på grund av dessa förlorade skatter, säger EU-kommissionären Pierre Moscovici. Och majoriteten av företagen som betalar sin rättmätiga del förlorar på grund av oärlig konkurrens. Vi kan inte längre blunda för detta problem.

I Sverige har de senaste beräkningarna gjorts år 2008. Då uppskattades skattefelet till 30 miljarder kronor, det vill säga så mycket pengar undandrogs från beskattning. Och nu uppskattar Skatteverket att det kan handla om 30-50 miljarder kronor som försvinner varje år.

Ska bli svårare att använda skatteparadis

Skatteverket hoppas därför mycket på det internationella samarbetet som inletts inom EU-kommissionen.

– Jämfört med som det ser ut i dag där man delvis använder skatteparadis för att undvika skatt så kommer det här internationella samarbetet att leda till att Sverige får en bättre skattebas och att det blir svårare att planera undan skatt genom att använda skatteparadis, säger Ingemar Hansson som är generaldirektör för Skatteverket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

storföretag som nolltaxerar

Mer i ämnet