Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här anländer Elon Musk till Twitters huvudkontor – med ett handfat.

Affären avklarad: Musk ny ägare av Twitter

Uppdaterad
Publicerad

Efter en affärsprocess präglad av konflikt och ovisshet står det till sist klart att miljardären Elon Musk köpt Twitter, enligt källor till Reuters. Och hans första modifiering; ut med högsta ledningen.

”Fågeln har befriats”, skriver Musk i ett Twitterinlägg på fredagsmorgonen.

Tesla-grundaren motiverade köpet värt 44 miljarder dollar, vilket motsvarar omkring 482 889 000 000 kronor i aktuellt penningvärde, som gick i lås sent på torsdagen, i ett Twitterinlägg där han bland annat skrev:

”Anledningen till att jag köpte Twitter är för att det är viktigt för mänsklighetens framtid att ha en gemensam digital mötesplats, där ett brett spektrum av övertygelser kan debatteras på ett hälsosamt sätt, utan att ta till våld. Det finns för närvarande en stor risk att sociala medier kommer att splittras till åsiktsbubblor på högerkanten och vänsterkanten som genererar mer hat och splittring i vårt samhälle.”

Några timmar senare twittrade Musk på nytt: ”Fågeln har befriats”, vilket är en referens till Twitters symbol.

Högsta ledningen fick gå

Hans första drag blev att sparka det sociala medieföretagets högsta ledning, som han anklagade för att ha vilselett honom angående antalet fejk-konton på plattformen. Vd:n Parag Agrawal, finanschefen Ned Segal och juridiska- och policychefen Vijaya Gadde tvingas därmed lämna Twitter, enligt källor till Reuters.

Agrawal och Segal uppges ha eskorterats ut ur Twitters huvudkontor i San Francisco när köpet gick igenom på torsdagen, tillade källorna.

– Han hade ju kunnat mjukstarta, men det verkar inte vara någonting för honom. Han kör hårt från början, men frågan är i vilken riktning, säger SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén som är på plats i USA.

Försökte dra sig ur

Elon Musk försökte tidigare i år dra sig ur Twitteraffären, som har kommit att bli årets mest omtalade. Det medförde att Twitter i sin tur stämde den 51-årige affärsmannen. Domstolen gav till slut de båda parterna till och med denna vecka på sig att komma överens, uppger TT.

Det är ännu oklart vad köpet innebär för Twitters omkring 7500 anställda. Enligt tidigare uppgifter i bland annat Washington post ska Musk ha meddelat potentiella investerare att hans plan är att minska personalstyrkan med tre fjärdedelar.

Elon Musk har även uttryckt att ytterligare mål med plattformen är att ”besegra” spambottar på Twitter och att göra algoritmen, som avgör hur material presenteras, tillgänglig för allmänheten, rapporterar Reuters.

60 sekunder: Turerna inför Elon Musks köp av Twitter 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.