Utah och Idaho var sist ut att legalisera amning på offentliga platser. Foto: TT

Nu är det lagligt att amma offentligt i alla amerikanska delstater

Uppdaterad
Publicerad

Mammor som ammar på offentliga platser stöter ibland på motstånd från omgivningen. Men i USA har de nu lagen på sin sida i alla 50 delstater. Utah och Idaho var sist ut att legalisera amning på offentliga platser.

Nyligen blev det lagligt att amma på offentliga platser även i delstaterna Utah och Idaho i USA. Det innebär att det nu är lagligt i alla 50 delstater, vilket bland annat The State, Salt Lake City Tribune, CNN och flera andra utländska medier rapporterat om.

För två veckor sedan trädde lagen i kraft i Idaho och några dagar innan i Utah.

Republikanen Paul Amador föreslog lagen i Idaho i februari. Då påpekade han för Vita huset att han är besviken över att lagen inte instiftats tidigare.

– Personligen är jag besviken över att vi år 2018 fortfarande inte har instiftat den här lagen i Idaho. Jag tror att vi genom legalisering kan främja det naturliga bandet och hälsofördelarna som amning medför för både mamma och barn, sa han till Vita huset, enligt Idaho Statesman.

The Independent skriver att mammor förutom att anklagas för att vara stötande tidigare även riskerat böter vid amning på offentliga platser i Utah och Idaho.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.