Analys: Nu är läge för dialog i Tigray

Publicerad
Analys ·

Tigrays rebellstyrkor verkar ha tagit över Tigrays huvudstad Mekelle och regeringen har utlyst ensidig vapenvila. 

Liselott Lindström

Utrikesreporter

“Vad du ser nu är början på slutet”, sade TPLF:s talesperson Getachew Reda för en dryg vecka sedan när jag intervjuade honom Tigray. Bakom bergen hördes strider, och Getachew Reda osade självsäkerhet. 

“Jag ger dig ingen tidtabell, men det är över snart”. 

En dryg vecka senare marscherade Tigrays försvarsstyrka TDF in i huvudstaden Mekelle efter intensifierade strider. Därefter utlyste regeringen vapenvila, något flera internationella aktörer vädjat till flera gånger under den snart åtta månader långa konflikten.

Många behöver hjälp

Enligt nyhetsbyråer har människorna i Mekelle firat på gatorna.

Konflikten har orsakat ofattbart mänskligt lidande och nära på en hungerkatastrof. FN varnar för att 90 procent av människorna i Tigray behöver mathjälp, och 350 000 ska vara på gränsen till hungersnöd.

Men att det skulle vara en hungersnöd bakom hörnet i Tigray är ingenting regeringen i huvudstaden Addis Abeba vill höra talas om. Jag ställde frågan till utrikesministeriets talesperson Dina Mufti, så avbröt han och snäste att han inte varit där och sett vad som händer så han kan inte bekräfta det, och så bad han mig “sluta ställa sådana frågor”.

Han berättade att han själv varit i Tigray cirka en månad tidigare med ambassadörer, men bara i några timmar och i huvudstaden Mekelle. Då är det lätt att ignorera vad som händer utanför.

Behöver fred och vila

Det människorna i Tigray nu behöver är fred och vapenvila, en möjlighet att odla sina åkrar och bygga upp sina liv igen. Många har förlorat otroligt mycket, om inte allt, och nu är läget för båda sidor att se till att de inte förlorar mer. 

En vapenvila från regeringens sida är tyvärr i värsta fall bara ett sätt att se till att eritreanska styrkor fortsättningsvis håller kontroll över stora delar av Tigray, dit hjälporganisationer inte har möjlighet att komma. Människor jag pratade med i Tigray sa att det skett otrolig förstörelse, våldtäkt och mord i just de eritreanska styrkornas fotspår. 

När etiopiska trupper enligt uppgift lämnade Mekelle ska de bland annat ha fört med sig till exempel Unicefs satellitutrustning och plundrat banker.

Flera länder har nu bett om ett extra insatt möte i FN:s säkerhetsråd för att lösa situationen.

Nu är läge för en dialog

Nu är läget för att inleda en dialog mellan TPLF och regeringen i Addis Abeba, gärna med en medlare. Men för det krävs att alla parter går med på det. 

TPLF måste föra dialog med regeringen för folkets bästa, även om de nu verkar ha tagit stora territoriala framsteg. 

Addis Abeba måste erkänna att det är en konflikt, något de inte velat kalla situationen för. Gör de inte det kommer de inte att se någon orsak att medla. 

Å andra sidan är det intressant att de utlyser vapenvila i ett läge de inte kallar för krig och som de sade var över för länge sedan. 

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.