Får inte gå på mammans begravning

Uppdaterad
Publicerad

Anders Behring Breivik får inte delta vid begravningen av hans mor. Det beslutade fängelseledningen på ett möte i dag. Samtidigt förlängdes beslutet att hålla kvar Brevik på en avdelning med särskilt hög säkerhet.

Breivik har hittills suttit på en avdelning med särskilt hög säkerhetsnivå på Ila fängelse utanför Oslo. I dag var sista dagen för den norska kriminalvårdsstyrelsen att förlänga beslutet om att hålla honom på specialavdelningen.

Breivik, som har klagat på hur han behandlas i fängelset, har uttryckligen önskat att få gå på sin mors begravning – något som kunde ha möjliggjorts om säkerhetsnivån hade sänkts, enligt hans advokat Tord Jordet.

Men hans önskan fick avslag.

Avled i fredags

Efter ett möte med fängelseledningen meddelades att säkerhetsnivån behålls och ingen permission ges för begravningen.

– Kriminalvården region öst har fattat ett nytt beslut om förvaring på avdelning med särskilt hög säkerhetsnivå, skriver Tord Jordet till norska Dagbladet.

Breiviks mor avled i fredags efter en tids sjukdom. Strax före hennes död besökte hon sin son i fängelset för sista gången.

Breivik fick då tillåtelse att komma ut ur buren i besöksrummet för att ge sin mor en avskedskram.

– De pratade mycket om hur hon påverkats av händelserna den 22 juli. Efter detta möte fanns inget osagt mellan dem, berättade Tord Jordet för Verdens Gang efter mötet.

Breivik har enligt advokaten överklagat beslutet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Breivik

Mer i ämnet