När vi har tre lika starka, eller svaga, partier i toppen såhär så är det klart att det blir svårt att pussla ihop en regering, säger statsvetaren Göran Djupsund. Foto: Antti Aimo-Koivisto/AP

Nu avgörs valet i Finland

Uppdaterad
Publicerad

Med samtliga röster räknade står det klart att Socialdemokraterna blev största parti i det finländska riksdagsvalet – för första gången på 20 år. Samtidigt är det bara 0,2 procentenheter mellan dem och Sannfinländarna. Och inte långt efter finns Samlingspartiet.
– När vi har tre lika starka, eller svaga, partier i toppen såhär så är det klart att det blir svårt att pussla ihop en regering, säger statsvetaren Göran Djupsund.

Socialdemokraterna vann det finländska riksdagsvalet med 17,7 procent av rösterna. Men Sannfinländarna ligger bara 0,2 procentenheter efter på 17,5 procent. Räknat i riksdagsmandat är det bara ett mandat som skiljer dem åt.

Näst efter dem kommer Samlingspartiet, den finländska motsvarigheten till Moderaterna, på 17 procent.

– Knäckfrågan är om Samlingspartiet kan tänka sig att regera med dem, säger statsvetaren Göran Djupsund.

Han finner det anmärkningsvärt att Socialdemokraterna som största oppositionsparti gjorde en ”otroligt dålig valspurt”. Bara veckor innan valet ledde de stort i opinionsmätningarna.

Första gången på 20 år

Samtidigt är den socialdemokratiska partiledaren Antti Rinne lättad. Senast Socialdemokraterna blev största parti i ett finländskt riksdagsval var 1999.

– Efter 20 år är det nu ganska troligt att vi är det största partiet igen och vi är på väg mot statsministerposten, säger han till Yle.

Enligt finländsk politisk tradition blir det största partiets ledare också statsminister. Det är den som får uppdraget att sondera för en ny regering – och eftersom blocköverskridande regeringar är mera regel än undantag i Finland så lyckas oftast de sonderingarna.

Centerpartiet tappar stort

Centerpartiet gjorde ett katastrofval – det sämsta sedan 1917. De tappade 18 mandat och landade på 13,8 procent.

Samtidigt växer både De Gröna och Vänsterförbundet med 5 respektive 4 mandat. De landar på  11,5 respektive 8,2 procent av rösterna. En annan aspekt som framhålls är att många nya kvinnliga ledamöter kommer att ta plats i riksdagen.

Hundra procent av rösterna hade räknats vid midnatt natten mot måndag. Rösträkningen fastställs på onsdag.

Slutresultatet i det finländska riksdagsvalet:

Socialdemokraterna: 17,7

Sannfinländarna: 17,5

Samlingspartiet: 17,0

Centern: 13,8

De Gröna: 11,5

Vänsterförbundet: 8,2

Svenska Folkpartiet: 4,5

Kristdemokraterna: 3,9

Blå Framtid: 1,0

Övriga: 2,9

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer