Louis Farrakhan, Alex Jones och Milo Yiannopoulos. Foto: TT

Nu bannlyser Facebook de här personerna – anses vara ”farliga”

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen meddelade Facebook att de portförbjuder en rad personer, däribland Nation of Islams ledare Louis Farrakhan, Infowarsgrundaren Alex Jones och alt-right-profilen Milo Yiannopoulos. Men beslutet är inte okontroversiellt, och anklagas nu bland annat för att vara ett billigt pr-knep, godtycklig censur, eller bara dåligt för affärerna.

Utöver Louis Farrakhan, Alex Jones och Milo Yiannopoulos kommer också högermediepersonligheterna Laura Loomer och Paul Joseph Watson att totalförbjudas, meddelar Facebook. Anledningen är att de av bolaget anses sprida hat, antisemitism och uppmaningar till våld.

”Vi har alltid bannlyst individer eller organisationer som hyllar våld, oavsett vilken ideologi de står för”, meddelar en talesperson för Facebook till CNN.

Samma talesperson försäkrar också CNN att man genomgår en lång tankeprocess och tar hänsyn till flera faktorer innan en person bedöms vara ”för farlig för Facebook”, och en bannlysning kan bli aktuell.

Bannlysningen gäller också Instagram, som ägs av Facebook.

”Nästa gång är det du”

Till Washington Post meddelar Alex Jones att han anser att Facebook och Mark Zuckerberg förtalar honom. När Milo Yiannopoulos frågades om bannlysningen svarade han bara: ”Nästa gång är det du.”

Paul Joseph Watson menar att han aldrig givits en anledning till att han kastats ut från Facebook, och att han aldrig brutit mot några regler.

Kritiken: Vill bara förbättra sin image

Facebook är ett bolag i svår snålblåst efter en milslång rad av skandaler. I en konversation som Washington Post återger mellan några av dem som blivit bannlysta går diskussionen varm och man frågar sig huruvida tilltaget primärt är ett pr-drag från sociala medier-jätten för att framstå som handlingskraftiga.

Skandalerna har slagit hårt mot Facebooks värde, och en före detta toppchef på bolaget, Dipayan Ghosh, har varnat för att en bannlysning av personer med stora följarskaror går emot plattformens kommersiella intressen – försvinner dessa personer riskerar också deras följare att lämna Facebook.

Facebook meddelar att man löpande kommer informera om hur arbetet med att förbättra sina tjänster fortsätter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.