Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Så funkar den nya danska gränskontrollen Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Nu börjar dansk gränskontroll mot Sverige – detta gäller

Uppdaterad
Publicerad

I oktober gick den danska regeringen ut med att landet ska börja genomföra gränskontroller mot Sverige. Detta i ett led för att hindra att människor kopplade till organiserad brottslighet och terror kommer in i Danmark. Det här gäller för dig som vill ta dig över Öresund efter tisdag.

Känner du för en weekend i Köpenhamn? Eller kanske en båttur till Helsingör? Glöm då inte dina id-handlingar. För nu behövs de inte bara för att kunna ta sig tillbaka hem i den svenska gränskontrollen. På tisdagen börjar nämligen Danmark med sina gränskontroller mot Sverige.

Enligt dansk polis kommer kontrollerna att ske för människor som reser in i landet från den svenska sidan. Och de kommer att ske både vid Öresundsbron, och vid färjedestinationer så som Fredrikshamn, Grenå och Helsingör.

– Vi går målmedvetet efter den organiserade brottsligheten. Och målsättningen är att allmänhetens resande ska påverkas så lite som möjligt av gränskontrollerna, säger Lene Frank, som är polisdirektör på den danska polisen, i ett pressmeddelande.

Enligt polisen i Danmark kommer gränskontrollerna inte att hållas hela tiden utan man gör så kallade stickprov.

– Det blir alltså inga fasta kontroller vid gränsövergångarna till Sverige, säger Lene Frank.

När kontrollerna väl sker måste man som resenär kunna visa en giltig id-handling. Som medborgare i ett nordiskt land räcker det med ett körkort, om man har det till hands. Och har man barn under 18 år med sig, räcker det enligt polisen med att de vuxna visar sin id-handling.

Kan bli längre restid

Är man inte nordisk medborgare krävs det ett giltigt pass om man kontrolleras i gränskontrollen, även för personer under 18 år.

Trots att resandet ska påverkas så lite som möjligt råder polisen resenärer från Sverige till Danmark att räkna med att restiden kan bli något längre när själva stickproverna genomförs.

Öresundstågen, en av tågoperatörerna som trafikerar sträckan Göteborg-Malmö-Köpenhamn och som körs av Skånetrafiken hoppas man att gränskontrollerna inte kommer att påverka deras restider.

– Av de signaler vi fått från polisen hoppas vi att kontrollerna inte kommer att resultera i längre restider än vanligt, säger Theresia Swanholm, vid Skånetrafikens pressjour.

Sedan november 2015 har Sverige haft gränskontroller för resande från Danmark in till Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer