• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en restaurang i centrala Örkelljunga. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Emil Söderlund var en av passagerarna på det grundstötta fartyget. Men han har inte varit orolig. Foto: Västra Finlands sjöbevakningssektion/Emil Söderlund

Nu har man börjat evakuera passagerare från Viking Line Grace fartyget

Uppdaterad
Publicerad

Vid niotiden, finsk tid, började evakueringen av de 400 passagerarna ombord på Viking Line Grace fartyget. Nu har nästan alla fått kliva av fartyget.

– Nu är jag fri, det gick fort, säger Emil Söderlund, som var bland de första passagerarna som fick gå i land.

Det var under lördagen som ett Viking Line-fartyg gick på grund utanför Mariehamn. Vid tvåtiden på natten, svensk tid, bogserades fartyget från där det gick på grund till hamnen – 100 meter bort och ligger nu säkert i Mariehamn.

Hårda vindar ställde till det under gårdagen.

–  Det här är ingenting man brukar uppleva vanligtvis, berättade ögonvittnet Michele Ferrari till SVT.

Vädret lugnade ner sig, vilket var en förutsättning för att försöka sig på att bogsera Viking Grace till säkerhet i Mariehamn.

Emil Söderlund var en av de första att få kliva av

Passagerarna på Viking Line fartyget väcktes klockan 06, finsk tid, på söndagsmorgonen. Då fick de information om hur evakueringen skulle gå till. Och vid niotiden, finsk tid, påbörjades evakueringen av passagerarna.

– Jag var en av de första som fick gå av och där stod gränsbevakningen och polisen och loggade alla, säger Emil Söderlund.

Söderlund berättar att stämningen på fartyget har varit lugn.  

– Personalen har skött det bra och det har känts proffsigt. Alla höll sig lugna under hela tiden. 

Har du känt dig uttråkad på båten?

–  Jag har inte känt mig uttråkad men jag kan tro att folk har känt att det har varit lite långdraget och har velat komma hemma fortare, säger Emil Söderlund och fortsätter.

–  Jag tyckte att det var mer som en längre kryssning, jag är ganska van vid såna så det gjorde mig ingenting.

Emil Söderlund ombord på fartyget. Viking Lines fartyg M/S Viking Grace gick på grund utanför Mariehamn, nära kajen, på lördagen. Foto: Emil Söderlund

”Hoppas inte båten går på grund”

Emil Söderlund som under söndagsmorgonen fick kliva av Viking Grace – ska kliva ombord på en annan färja till Stockholm redan i kväll.  

– Hoppas inte att båten går på grund då.

Enligt Västra Finlands sjöbevakningssektion ska Viking Grace sedan att föras till Åbo där fartyget ska repareras, rapporterade TV4.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer