På lördagseftermiddagen fylldes Norges gator av människor igen. Foto: NRK

Folkfest när Norge öppnar igen: ”Otrolig stämning”

Uppdaterad
Publicerad

Norge har väntat. Klockan 16.00 släpptes de flesta av landets coronarestriktioner.

– Det är mer 17 maj- stämning än det var på 17 maj, säger NRK:s reporter Mathias Lunde Kristoffersen på plats i Trondheim – till tonerna av folkfesten. 

Över 500 dagar med stränga restriktioner är nu historia i grannlandet Norge. Öronbedövande jubel bröt ut när landet efter lång väntan öppnade igen på lördagseftermiddagen. I bland annat Trondheim syntes studenter dansa fram på gatorna – och kramas i NRK:s direktsändning.

– Det är en glädjens dag för alla studenter, säger en student insvept i en norsk flagga.

Stordalen: ”En stor gruppkram”

Hotellmagnaten Petter Stordalen vevade med armarna i solen i Oslo, i sällskap med hundratals festsugna norrmän.

– Jag bara gläder mig åt en sak – att se alla människor som kramas. Vi ska ha en stor gruppkram här!, säger Petter Stordalen till NRK.

Tidigare under lördagen pratade norska medier med flera norrmän som kommer att fira i kväll.

– Jag tror det är många nervösa bartenders där ute, som nästan inte pratat med folk på ett och ett halvt år, berättar bartendern André Sanchez för VG.

Men det finns också de som både gläds och oroas.

– Kanske kan det bli lite för trevligt. Vi måste faktiskt tänka på att det är många som kan behöva hålla tillbaka lite, säger Arendalbon Maylinn Thon till NRK.

Karantän för vissa ovaccinerade svenskar

Norges öppningsplan presenterades under fredagen och benämns som ”en normal vardag med ökad beredskap”.

– De allra flesta kommunerna känner att de har kontroll över situationen, sa den avgående statsministern Erna Solberg under pressträffen.

Bland annat försvinner regeln om att hålla en meters avstånd till andra människor, och det kommer heller inte finnas krav på bordsservering på krogar och restauranger.

Inresekarantän för ovaccinerade tas bort för resenärer från områden som betecknas som ”orange”, däribland Värmland. Östergötland, Skåne, Gotland, Västra Götaland och Stockholmsområdet är dock fortsatt rödmarkerade.

Ovaccinerade från dessa områden, som reser till Norge, kommer alltså behöva sitta i tio dagars karantän.

Hela sändningen från lördagens återöppning hittar du på SVT Play.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.