Donald Trump blir den tredje presidenten i USA att ställas inför riksrätt. Arkivbild. Foto: BRENDAN SMIALOWSKI/TT

Klart: Donald Trump ställs inför riksrätt

Uppdaterad
Publicerad

En majoritet i det amerikanska representanthuset har röstat för att ställa president Donald Trump inför riksrätt. Det innebär att Trump blir den tredje presidenten att ställas inför riksrätt i landets historia.

– Ni förklarar öppet krig mot den amerikanska demokratin, säger president Trump på ett kampanjmöte, enligt TT.

Representanthuset röstade under onsdagskvällen, lokal tid, igenom båda åtalspunkterna mot Trump: maktmissbruk och förhindrande av kongressens arbete. Den första åtalspunkten röstades igenom med siffrorna 230 mot 197, och den andra punkten med 229 mot 198, enligt AP.

Kort efter beslutet meddelade Vita huset att Donald Trump räknar med att frias på båda punkterna.

– Han är beredd på nästa steg och övertygad om att han kommer att bli helt friad, säger Vita husets talesperson Stephanie Grisham i ett uttalande, enligt Reuters.

Tycker det är värt processen

Mycket tyder också på att Donald Trump kommer att frias, då processen nu går vidare till senaten där det råder republikansk majoritet.

– Sannolikheten att Donald Trump fälls där är nästintill obefintlig. Den processen, eller rättegången som man kan kalla det för, sker i början av nästa år och kan pågå alltifrån två veckor till två månader, säger SVT:s USA-korrespondent Carina Bergfeldt.

Trots det tycker demokraterna att det är värt processen.

– Dels för att man anser att Trump är skyldig och dels för att de egna väljarna vill det, säger Carina Bergfeldt.

”Direktkontakt med sina väljare”

Donald Trump har vid flera tillfällen fördömt riksrättsprocessen. Bland annat i ett sex sidor långt brev till talmannen Nancy Pelosi, där han kallar åtalet för ”en häxjakt”.

Carina Bergfeldt säger att de tidigare presidenterna som ställts inför riksrätt inte reagerat lika starkt.

– President Trump har direktkontakt med sina väljare på ett helt annat sätt än de tidigare presidenterna som varit i samma sits – och han använder det på alla sätt han kan, säger hon.

Riksrättsförfarandet i USA

USA:s kongress kan avsätta landets president genom ett riksrättsförfarande, om presidenten döms för ”förräderi, bestickning eller andra allvarliga brott och förseelser”.

Representanthuset, underhuset, kan enligt grundlagen lägga fram formella riksrättsanklagelser mot presidenten. För att godkänna sådana krävs stöd från en enkel majoritet av de 435 ledamöterna.

För att döma och avsätta presidenten krävs sedan att två tredjedelar av senatens 100 ledamöter röstar för det.

Ingen president i USA har blivit avsatt på det här sättet, men Bill Clinton (1998) och Andrew Johnson (1868) blev formellt anklagade av representanthuset, innan de friades av senaten. I Richard Nixons fall 1974, efter Watergateskandalen, hade riksrättsprocessen inletts men han avgick innan den hann bli klar.

Källor: History.com, New York Times, Findlaw.com

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.