Efter 50 år har tillverkarna till Barbiedockan valt att förändra den välkända leksaken och bland annat skapat ”kurviga” modeller. Foto: TT

Nu ska Barbie se mer verklig ut – ny ”kurvig” docka presenterad

Publicerad

Efter 56 år av den trådsmala, orealistiska Barbiedockan har tillverkaren bakom Barbie presenterat sin nya docka. Barbie kommer att finnas i tre kroppstyper lång, nätt och kurvig.

Dessutom presenterar tillverkaren Mattel nu även sju olika hudfärger, 22 olika ögonfärger och 24 nya frisyrer i den nya kollektionen dockor.

”Speglar världen”

”Barbie speglar världen som flickor ser i sin närhet. Hennes förmåga att utvecklas och växa med tiden, medan vi är trogna hennes anda, är central för varför Barbie är nummer ett bland modedockor i världen”, säger Mattels vd Richard Dickson i ett uttalande.

– De har fått mycket kritik genom åren och självklart är det bra att de nu gjort olika varianter på Barbie rent fysiskt. Men idealet finns kvar och det är något som vi behöver jobba på i samhället. Vi behöver visa att alla kroppar är lika mycket värda, säger Maja Engström från föreningen Frisk & Fri, riksföreningen mot ätstörningar, till SVT Nyheter.

Maja Engström vill betona att orsakerna till ätstörningar är långt mycket mer komplicerade än smalhetsideal. Men ideal är en av många faktorer som kan göra att en person får en dålig relation till sin kropp.

Laddade ord

De nya Barbiedockorna är indelade i modellerna ”petit”, ”tall” och ”curvy”. Ungefär nätt, lång och kurvig.

– Just de orden är kanske inte helt nödvändiga. Det går att göra en docka utan att ha etiketter på den, och ändå ha olika typer. Det här med kroppar och ord är laddat. Smal är ett laddat ord, tjock är ett väldigt laddat ord. Samma sak här med kurvig. Personer som ser den här typen av figur behöver inte känna igen sig i den, säger Maja Engström.

”Perfekt kropp”

Barbiedockan kan påverka barn negativt, tror Maja Engström.

– Det tror jag absolut. Jag vet personer som har varit inne i sin sjukdom och ser skyltdockor och tänker att det är en perfekt kropp som de vill efterlikna. Säkert kan det vara likadant med leksaker som den här dockan. Men samtidigt är det fler komponenter för att sjukdomen ätstörning ska blossa upp.

Vuxna mer påverkande än leksaker

Leksaker är ändå leksaker, menar hon.

– Själva Barbiedockan i sig är inte en utlösande faktor till att någon blir sjuk i en ätstörning eller får ett komplicerat förhållnade till sin kropp. Det handlar exempelvis mycket om vårt språk. Hur vi som vuxna talar talar om våra kroppar. Även små barn lyssnar och kan börja få funderingar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.