Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s Mellanösternkorrespondent Samir Abu Eid om beskedet från Haag: ”Bland palestinierna finns en känsla av hopplöshet nu.” Foto: SVT

ICJ: Israel måste vidta alla åtgärder för att förhindra folkmord

Uppdaterad
Publicerad

På fredagen meddelade Internationella domstolen, ICJ, beslutet att Israel måste vidta alla åtgärder för att förhindra folkmord.

– Staten Israel ska vidta alla åtgärder som står i dess makt för att förhindra att handlingar som omfattas av artikel två i folkmordskonventionen begås, säger domaren Joan Donoghue.

Den 29 december lämnade Sydafrika in en ansökan om att inleda en utredning av Israels krigföring i Gaza, som kom efter terrorstämplade Hamas blodiga attack i Israel den 7 oktober. Sydafrika anser att Israels krigföring är ett brott mot den internationella folkmordskonventionen.

Israel har reagerat starkt på anklagelsen från Sydafrika och och landets president, Isaac Herzog, har kallat den ”absurd”.

Krig mellan Israel och Hamas

På fredagen meddelar domstolen att den tar sig an målet där Sydafrika har anklagat Israel för folkmord.

– Domstolen anser att den inte kan tillmötesgå Israels begäran att målet ska avskrivas från den allmänna listan, säger domaren Joan Donoghue.

Vidare säger hon att domstolen erkänner rätten för palestinierna i Gaza att skyddas från folkmord, rapporterar Reuters.

Donoghue säger att Israel måste vidta alla åtgärder för att förhindra folkmord, förbättra den humanitära situationen och se till att landets styrkor inte begår brott mot folkrätten. Israel ska inom en månad rapportera till domstolen om vad man gör för att upprätthålla detta.

Domstolen säger sig även vara ”allvarligt oroad” över gisslan i Gaza och kräver att Hamas och andra grupper släpper dem omedelbart, rapporterar Reuters.

Inget stopp i striderna

Domstolen skulle ha kunnat beordra Israel att avsluta sin krigföring i Gaza, men det var inte ett beslut som man tog. Vad ett beslut om stopp i striderna skulle ha inneburit i praktiken är oklart. Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har tidigare sagt att man inte kommer att avbryta kriget.

– Ingen kan stoppa oss. Inte Haag, inte ondskans axelmakter och ingen annan, sade han tidigare i januari i ett tv-sänt tal.

Se Utrikesbyråns program ”Är det folkmord?” på SVT Play

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Israel, representerat av Tal Becker, förnekar alla anklagelser om folkmord och menar att det landets egen befolkning som är offret. Foto: REMKO DE WAAL

INTERNATIONELLA DOMSTOLEN (ICJ)

  • FN:s huvudorgan för juridiska bedömningar och domslut. Behandlar endast tvister mellan stater.
  • Inte samma sak som Internationella brottmålsdomstolen, eller ICC, som behandlar frågor om krigsbrott.
  • Består av 15 domare som väljs av FN:s generalförsamling och säkerhetsråd. Två domare får inte vara från samma land.
  • Utöver de ordinarie domarna kommer två domarrepresentanter från endera Sydafrika och Israel närvara vid rättegången.
  • För att ett beslut ska fattas krävs att nio domare är överens.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet