Nu står det klart – ”Titanen” är en av världens största

Publicerad

Mer än tio års hårt arbete är äntligen över för Australiens dinosaurieforskare. Nu kan landet inte bara tillskriva sig en helt ny art, utan också en av världens största.

Det var på den tiden som Australien och Antarktis satt ihop som bjässen sist vandrade vidderna. Över 92 miljoner år sedan. Australotitan cooperensis, eller Cooper som han också kallas. Cooper döptes efter fyndplatsen Cooper Creek i Queensland, Australien. Fossilet hittades 2007 av en ren slump av lantbrukare i området.

Sen dess har paleontologerna arbetat hårt med att bekräfta Cooper som en helt ny dinosaurieart. Och på onsdagen var det äntligen dags för Scott Hocknull vid Queensland Museum att tillkännage Cooper, inte bara som en helt ny art, utan som en av världens absolut största dinosaurier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.