Foto: Scanpix

Striden om super size-läsken rasar vidare

Uppdaterad
Publicerad

Läsk serverad i jättemuggar skulle ha förbjudits i New York från och med tisdag. Men striden om det kontroversiella läskförbudet går vidare. En domare stoppade i sista stund förbudet.

Det omdiskuterat förslaget – som gäller läsk större än 4,8 deciliter – fick grönt ljus i höstas och ogillades av både New York-bor och läskindustrin, som plöjde ner miljontals dollar på aggressiv lobbying för att stoppa förslaget, som även av hälsomedvetna liberaler sågs som klåfingrigt storebrorsbeteende.

Kritikerna fick också gehör i sista stund. Delstatsdomaren Milton Tingling stoppade i dag förbudet med hänvisning till att de nya reglerna skulle vara ”nyckfulla och oberäkneliga”.

Domarens beslut kommer dock snabbt att överklagas. Företrädare för New Yorks borgmästare, och arkitekten bakom förbudet, Michael Bloomberg, sade att de är övertygade om att förbudet kommer att införas så småningom.

Förbudets förespråkare menade att stadens medborgare med tiden kommer att gilla förbudet och jämförde med klagomålen i samband med att staden införde rökförbud på barer och restauranger.

Man framhöll också hur storleken på läskbehållarna växt under åren och att priset på läsk gått ner samtidigt som priset på frukt och grönsaker gått upp, och att det var dags att sätta stopp.

”Det är dags att vi inser fakta. Fetma är ett av USA:s dödligaste problem och sockrade drycker är en av de främsta orsakerna. Våra midjor har växt i takt med storleken på läsken och det har också antalet fall av diabetes och hjärtinfarkt”, sade Michael Bloomberg.

Lightläsk fortfarande ok

Specifikt gäller förslaget förbud mot servering av läsk och sockrad dryck i format på över 16 once (4,8 deciliter) och innefattar restauranger, biografer, sportarenor, delis, snabbmatsrestauranger och matvagnar.

Däremot kan mataffärer fortfarande sälja hur stora läsk de vill. Även lightläsk och drycker med mer än 70 procent fruktjuice, mjölkdrycker, till exempel milkshakes samt alkoholhaltiga drycker undantas också från förbudet.

Böter från juni

Brott mot förbudet skulle ge böter på 200 dollar (cirka 1300 kronor) och ett förbud skulle inledas med en tre månaders anpassningsperiod.

Tre månader som pizzeriaägaren Thomas Mulvena tänker nyttja fullt ut genom att fortsätta sälja tvåliterscola till sina kunder.

– Det krävs nog att vi får böter för att vi verkligen ska ta ett förbud på allvar, säger han till New York Times.

”Måste förändra barnens miljö”

Bara en vecka efter att förbudet klubbades i höstas visade tre studier som publicerades i medicitidskriften New England Journal of Medicin att det kan vara en god tanke att strypa barns tillgång till läsk och andra sockrade drycker om man vill tygla deras viktuppgång

– Att ändra barns dryckes- och matvanor handlar inte bara om att utbilda dem. Det handlar också om att förändra miljön de lever i, sade en av forskarna då.

Annan forskning har visat att behållarens storlek faktiskt spelar stor roll för hur mycket en person i slutändan stoppar i sig.

Och enligt siffror från den amerikanska myndigheten CDC (Center for Disease Control and Prevention) är 23,5 procent av de vuxna New York-borna feta och hela 60 procent överviktiga – något som placerar New York på plats 37 i de amerikanska delstaternas fetmaliga.

Landets fetaste befolkning finns i Mississippi.

Hoppas på liknande förbud i Sverige

Ann Fernholm är vetenskapsjournalist och har disputerat i molekylär bioteknik. Nyligen släppte hon boken ”Ett Sötare Blod”, där hon går igenom hälsoeffekterna av svenskarnas ökade sockerintag.

Hon tycker att läskförbudet i New York är ett steg i rätt riktning.

– Det är jättebra. För mycket socker gör att människor blir överviktiga och får en rad sjukdomar. Det är bra att minska på storleken på läsken. Man får bara hoppas att folk inte köper två nu.

Tror du vi kommer att se något liknande i Sverige?

– Jag hoppas det. För våra barns skull. Men i Sverige har vi ett annat problem – vårt smågodis. Vi borde fokuserar lika mycket på smågodiset som på läsken.

Ann Fernholm önskar också att läsk och rena sockerprodukter borde ges samma varningstexter som man i dag har på cigarettförpackningar.

– Socker fungerar på ett liknande vis. Det är lätt beroendeframkallande och om man har högt blodsocker dag ut och dag in, år efter år, skadas insidan av blodkärlen. Det ökar risken för hjärtinfarkt och demens.

– Man ökar också risken för att få cancer eftersom man triggar tillväxten i kroppen. Det finns alla skäl att tro att socker gör stor skada i kroppen om man tittar på den moderna molekylärbiologiska forskningen.

Fakta: Läskförbudet

  • Förbudet gäller läsk och sockrad dryck i format på över 16 once (4,8 deciliter) och innefattar restauranger, biografer, sportarenor, delis, snabbmatsrestauranger och matvagnar.
  • Mataffärer kan fortfarande sälja hur stora läsk de vill.
  • Även lightläsk och drycker med mer än 70 procent fruktjuice, mjölkdrycker, till exempel milkshakes samt alkoholhaltiga drycker undantas från förbudet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.