Foto: TT

Nu svärs Jair Bolsonaro in som president i Brasilien

Uppdaterad
Publicerad

Han jämförs med Donald Trump, beskrivs som farlig av sina motståndare och kallas hjälte av sina anhängare.
På nyårsdagen svärs högernationalisten Jair Bolsonaro in som Brasiliens president.

Ett massivt säkerhetspådrag ramar in festligheterna när Jair Bolsonaro ska sväras in som president. Ceremonin inleds med pompa och ståt i kongressen i Brasilia klockan 18, svensk tid.

63-åringen tillträder med skyhöga förtroendesiffror och med en förhoppning om att utföra det han lovat i sitt kampanjande – att ta i med hårdhandskarna mot den utbredda korruptionen och omfattade brottsligheten i landet.

Med bakgrund som militär och politiker gjorde Jair Bolsonaro sig känd som en frispråkig presidentkandidat som öppet hyllade militärdiktaturen i landet mellan sextio- och åttiotalet. Ett hot mot demokratin ansåg motståndare, vilket Bolsonaro själv slår ifrån sig.

– Vad vi behöver är en regering med auktoritet utan att det blir auktoritärt, sade han i en intervju i oktober.

Knivhöggs under kampanjen

Han har även aviserat ett dekret om att lätta på landets vapenlagar, med målet att ”goda” människor ska kunna skipa rättvisa på egen hand. Ett scenario enligt Bolsonaro kan vara om en lastbilschaufför som själv är beväpnad blir rånad. Då ska chauffören kunna döda rånaren och själv gå fri.

– Det skulle absolut minska våldet i Brasilien, sade Bolsonaro dagen efter att han valdes.

Våldet har även drabbat Jair Bolsonaro själv. I september i år knivhöggs han i samband med sin presidentkampanj och fick genomgå en akut bukoperation för att hans liv skulle räddas.

Händelsen gav honom smeknamnet ”hjälten” bland anhängare i Brasilien.

Jämförs med Trump

Både under valkampanjen och tidigare i sin karriär har Bolsonaro gjort en lång rad kvinnofientliga, homofobiska och rasistiska uttalanden. Hans hårda retorik mot medier har gjort att han jämförts med USA:s president Donald Trump, som han beundrar.

När Jair Bolsonaro svärs in på nyårsdagen närvarar flera utländska politiker och statsöverhuvuden, bland andra Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, USA:s utrikesminister Mike Pompeo och Ungerns premiärminister Viktor Orbán.

Bolsonaro har tidigare sagt att han ämnar att lämna FN:s migrationspakt och att överväga att lämna Parisavtalet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer