Finsk polis och värnpliktiga vid en vägspärr på motorvägen i Lojo. Foto: Vesa Moilanen, TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Nu vaktar militären gränserna till Helsingforsregionen

Uppdaterad
Publicerad
Nyland – där Helsingfors ingår – har isolerats från övriga landskapen i Finland, i en åtgärd som saknar motstycke i fredstid. Poliser och värnpliktiga soldater bevakar vägar och tåg, för att bromsa spridningen av det nya coronaviruset.

Sent på fredagskvällen gav riksdagen vid ett extrainkallat möte grönt ljus för åtgärderna, till följd av coronapandemin, uppger Svenska Yle.

Antalet bekräftade insjuknade i Finland har passerat tusen, varav de flesta fallen är i huvudstadsområdet.

Vägspärrar sätts upp

För att passera gränsen till och från Nyland krävs numera en speciell anledning, till exempel att ta sig till sitt arbete eller för att besöka anhöriga som behöver vård.

Hundratals poliser är utkommenderade för att sätta upp omkring 30 kontrollplatser vid större vägar. Kontroller görs även på järnvägsstationer, och poliser har även klivit ombord på tåg för att utföra kontroller, uppger nyhetsbyrån STT. Både soldater och poliser kontrollerar vägar och tåg för att se att ingen obehörig passerar gränsen. Omkring 30 vägspärrar har satts upp

750 värnpliktiga vid avspärrningarna

Finlands försvarsmakt uppger att man stödjer polisen med 40 anställda och 750 värnpliktiga för att hjälpa till med avspärrningar.

– Jag kan inte säga att de var vid varje vägspärr omedelbart efter midnatt, men i princip har de varit inblandade från starten, säger Patrik Karlsson vid Helsingforspolisen till STT.

Landskapsgränsen kommer att vara stängd fram till och med den 19 april.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nya coronaviruset

Mer i ämnet