• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vaggeryd i Vaggeryds kommun, Jönköpings län. På grund av en brand i avfallsanläggning strax norr om Vaggeryds tätort, med kraftig rökutveckling, uppmanar räddningsledaren alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jönköping.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför pratas det så mycket om Nvidia på börsen? Alexander Norén förklarar. Foto: SVT

Nvidia slog förväntningarna med råge – igen

Uppdaterad
Publicerad

Halvledarbjässen Nvidias kvartalsrapport på onsdagskvällen blev ännu en rökare som med råge slog förväntningarna.

– Bolaget är en temperaturmätare för hela branschen. De här siffrorna visar att den alltjämt är glödhet, säger SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén.

Den justerade vinsten per aktie under kvartalet blev 6,12 dollar, att jämföra med analytikernas förväntningar som i genomsnitt låg på 5,59 med en försäljning på 26,61 miljarder dollar, enligt analysfirman LSEG.

Under motsvarande kvartal i fjol var vinsten 1,09 dollar per aktie.

Nu steg omsättningen till 26,04 miljarder dollar. I den delen låg förväntningarna på 24,65 miljarder dollar och kan jämföras med 7,19 miljarder motsvarande kvartal i fjol.

Ljus framtid

Även under nuvarande kvartal ser det ljust ut, enligt Nvidia. Bolaget säger sig vänta att försäljningen landar på 28 miljarder dollar, vilket signalerar en fortsatt AI-tillväxt.

Bara i år har Nvidias aktie rusat 90,5 procent. I fyra kvartalsrapporter i rad har bolaget med råge överträffat marknadens förväntningar.

– Bolaget är, med sin dominerande ställning som tillverkare av hårdvaran som är central för generativ AI-boomen, en temperaturmätare för hela branschen. De här siffrorna visar att den alltjämt är glödhet, säger SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén.

Stigit med flera hundra procent

Under det senaste året är aktiens uppgång drygt 200 procent. Nvidia står nu för cirka 5 procent av värdet på Wall Streets breda S&P 500-index med de 500 högst värderade bolagen – att jämföra med 2,2 procent för ett år sedan, enligt Bloomberg.

Marknaden tog emot rapporten från Nvidias väl. Aktien stiger kraftigt i efterhandeln på New York-börsen.

Hör SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén om Nvidias roll på börsen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.