Italiensk kusträddning deltar i räddningsinsatsen. Foto: SVT & TT

Ny båtkatastrof vid Libyen

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals migranter miste livet när en fiskebåt kapsejsat norr om Libyen i natt. Sent på eftermiddagen kom uppgifter att hoppet om att hitta fler överlevande är över, samtidigt säger italienska räddningstjänsten på kvällen till SVT:s Kristina Kappelin att de hoppas finna fler överlevande.

Olyckan ska ha skett efter att flyktingarna rusat till ena sidan av båten när den passerade ett handelsfartyg. 49 människor ska ha räddats ur havet samtidigt som det hittills har bärgats 24 kroppar.

– Detta kan vara en av de största tragedier som har skett i Medelhavet. Brutaliteten hos flyktingsmugglare är fasansfull, som fyller en fiskebåt till bristningsgränsen, säger Carlotta Sami, talesperson för FN:s flyktingorgan UNHCR, till italienska Rai News 24.

– Väldigt lite om vad som hänt har kommit fram ännu, annat än att larmet gick i natt och att ett fåtal kroppar bärgats. Olyckan ska ha skett när ett handelsfartyg närmade sig och alla då rusade mot den sidan av båten, vilket ledde till att den kapsejsade, säger SVT:s korrespondent Kristina Kappelin på plats på Sicilien.

Kappelin berättar också att de personer hon pratat med inom Kustbevakningen säger att de fortfarande inte vet när båtarna med överlevande och dödsoffer kommer att komma in till Sicilien.

Den typen av olyckor som Kristina Kappelin beskriver är inte ovanlig på Medelhavet – att fartyg kapsejsar just som att flyktingarna ska räddas. Migranterna rusar för att få hjälp, de små instabila båtar de är ombord välter och handelsfartygen är inte utrustade för att kunna rädda deras liv.

20 fartyg på plats

Fartyget ska ha haft mellan 500 och 700 personer ombord. Räddningstjänst från Italien och Malta ska vara på plats med sammanlagt 20 fartyg och tre helikoptrar.

– Just nu rör det sig om en räddningsaktion, men snart kommer det bli ett sökande efter döda kroppar, säger en talesperson för italienska kustbevakningen till BBC.

Italienska kustbevakningen säger att olyckan skedde 21 mil från Lampedusa, i libyskt vatten.

Bara för fyra dagar sedan skedde en liknande olycka, där 400 migranter drunknade när en båt med 550 flyktingar kantrade efter 24 timmars färd.

  • Under de tre första månaderna i år dog minst 500 människor på flykt i Medelhavet och mycket tyder på att rekordmånga kommer få sätta livet till i år.
  • Förra året kom cirka 170.000 migranter till Italien över Medelhavet. 3.419 människor beräknas ha drunknat på vägen.
  • Enligt Italien har 21.385 migranter kommit till Italien mellan den 1 januari och den 15 april i år. Under samma period i fjol var det 20.899 migranter.
  • Siffror från EU:s gränsmyndighet Frontex gör gällande att mellan en halv och en miljon kan vänta på att resa till Italien från Libyen.
  • Sedan över 300 migranter drunknat i en olycka utanför Lampedusa hösten 2013 drog Italien igång sök- och räddningsinsatsen Mare Nostrum, i syfte att rädda liv på Medelhavet. Sverige är ett av 19 EU-länder som tillsammans med Island, Norge och Schweiz deltar i Triton.

Källa: Migrationsverket, Röda Korset, Human Rights Watch

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet