Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s reporter förklarar: Så kom vi fram till att påståendet är falskt Foto: Rysk stats-tv, Erik Norbergh

Falska anklagelser: Zelenskyj köpte lyxvilla för biståndspengar

Uppdaterad
Publicerad

I rysk tv påstås Ukrainas president Zelenskyj via sin svärmor ha köpt en lyxvilla vid Röda havet, i samma grannskap som skådespelerskan Angelina Jolie. Villan ska ha kostat mer än 50 miljoner svenska kronor och betalats med biståndspengar från väst.

Men påståendet är falskt, kan SVT Nyheter avslöja.

Programmet “60 minuter”, en av de största talkshowerna på rysk stats-tv, gjorde ett stort nummer av det påstådda köpet i sin sändning den 28 augusti.

– Zelenskyj har visat väst att inga pengar bör ges till de korrupta ukrainska makthavarna, sa programledaren Jevgenij Popov. Popov sitter också i duman för maktpartiet Enade Ryssland.

SVT verifierar

Inslaget bygger bland annat på en publicering på Youtube av en påstådd egyptisk journalist som kallar sig själv Mohammed Al-Alawi. I videon visar Al-Alawi bilder på en fastighet i den egyptiska turistorten El Gouna, och hävdar att han kommit över ett kontrakt som bevisar att Zelenskyjs svärmor köpt lyxvillan.

Alawi presenterar inte själv några dokument, men det gör den nigerianska nättidningen Punch med hänvisning till Alawi.

Villan ägs av en egyptisk familj 

SVT Nyheter har varit i kontakt med fastighetsutvecklaren som äger turistorten och som nämns i de publicerade dokumenten.

”Efter att ha gått igenom våra register finns det inga uppgifter om att Zelenskyj eller någon i hans familj äger en fastighet i El Gouna”, skriver Orascom till SVT.

Villan som syns på bilderna ägs av en egyptisk familj och ”inga dokument rörande överlåtelse av äganderätt har skapats för objektet”.

”Sammanfattningsvis, vi bekräftar att publiceringarna är osanna och ser ut att vara fabricerade”, skriver Orascom. 

Finns Mohammed Al-Alawi?

Den påstådda journalisten Al-Alawi skapade ett Youtube-konto den 20 augusti. Användaren delade bara två videoklipp: ett där en arabisktalande man presenterar sig som Al-Alawi och berättar om ”avslöjandet”, och en video på huset i fråga.

Kontot stängdes ner av Youtube drygt en vecka senare för brott mot användarvillkoren.

SVT har inte kunnat hitta någon grävande journalist med namnet Al-Alawi.

SVT har pratat med nättidningen Punchs chefredaktör och frågat om källorna som användes i artikeln. Efter samtalet har artikeln tagits bort från nyhetssajten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT verifierar

Mer i ämnet