Ny dinosaurie hittad – släkt med Tyrannosaurus rex

Uppdaterad
Publicerad

En ny slags dinosaurie har upptäckts på Isle of Wight av brittiska forskare. Det urtida djuret tros tillhöra samma familj som Tyrannosaurus rex, skriver University of Southampton i ett pressmeddelande.

Det var under 2019 som totalt fyra bendelar av dinosaurien hittades, från nacken, ryggen och svansen, vid tre olika tillfällen, bland annat av en fossiljägare och hans familj.

Isle of Wight är känt för att vara en av Europas dinosaurietätaste platser.

– Det var helt fantastiskt. Jag tyckte att benen verkade speciella och tog med dem till Dinosaur Isle Museum, som direkt kände på sig att det rörde sig om något sällsynt, säger fossiljägaren i ett pressmeddelande på University of Southamptons hemsida.

En av de andra bendelarna hittades av en slump av en annan fossiljägare.

– Jag gick på stranden, sparkade på stenar och hittade vad som såg ut som ett dinosaurieben, säger han.

Släkt med T-Rex

Forskarna har nu kommit fram till att samtliga fynd antagligen kommer från samma individ, som fått namnet Vectaerovenator inopinatus – en helt ny art.

Studierna tyder på att den var fyra meter lång, bosatt i området kring Isle of Wight under sin levnadstid och släkt med moderna fåglar samt den stora rovdjursdinosaurien Tyrannosaurus rex.

Nu uppmanar dinosauriemuseet på ön alla som tror sig ha hittat ett dinosauriefossil att höra av sig, då det kan finnas fler rester av den nya arten på ön.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mer Utrikes
Mer Nyheter